Askim-mann tett på demonstrasjonene i Kiev

Johnny Bergendahl har ufrivillig orkesterplass til kampene om Ukrainas framtid i Kiev. Askimingen er ikke i tvil om at folket i Kiev er samlet i motstanden mot styresmaktene.

Johnny Bergendahl har ufrivillig orkesterplass til kampene om Ukrainas framtid i Kiev. Askimingen er ikke i tvil om at folket i Kiev er samlet i motstanden mot styresmaktene.

Reporter: Cornelia Bjørke-Hill Redigering: Tor René Stryger

Bergendahl fra Askim er lokal leder i en restaurantkjede med en filial på kjøpesenter et Globus, som ligger rett under stormens øye – Maidan

Jeg har jo selv ansatte som deltar i demonstrasjonene, men de kommer på jobb. De er helter om dagen og helter om natta, rett og slett.

Johnny Bergendahl

Nezalezjnosti, eller Uavhengighetsplassen i Kiev. Kjøpesenteret ligger under plassen, selv bor han like utenfor en av sperringene demonstrantene har satt opp.

Toppet seg i går

I går kunne han høre kampene mellom opposisjonen og opprørspoliti, og allerede før det smalt var signalene klare på at noe var i gjære.

– Vi fikk meldinger fra mange hold om at mye politi var i ferd med å stille seg opp i forskjellige gater rundt Maidan-plassen. Flere av mine ansatte hadde problemer med å komme seg gjennom, og vi tok ganske raskt en avgjørelse om å sende alle hjem. Da jeg stengte butikken i kjøpesenteret, så stengte alle andre på likt også, og så kom alle seg unna så fort som mulig, forteller Bergendahl.

Han har fulgt kampene, fotografert og filmet, og snakket med folk i hele natt og i morgentimene.

– Det er full krig. Demonstrantene, som jeg ser på som folket, har sagt sitt siden november. Og de gir seg ikke. Folk her ønsker å vri seg mot EU og ikke mot Russland.

Øvrigheta mot folket

– Dette er myndighetene mot folket, i hvert fall som jeg ser det her, fortsetter askimingen.

Bergendahl, Uavhengighetsplassen

En av demonstrantene henter seg inn igjen etter kampene natt til onsdag.

Foto: Johnny Bergendahl

– Jeg kan selvfølgelig ikke snakke for hele Ukraina, som er 46 millioner mennesker. Men det er okkupasjoner også i andre byer nå. Og demonstrantene er vanlige folk, som jobber eller er studenter. Her i Kiev har de holdt Maidan siden november. Det er ikke noe krøll, de beskytter jo området og hverandre. De evakuerte eldre, kvinner og barn ut fra området ganske kjapt i går.

Godt organisert motstand

– De er veldig godt organiserte, men har ikke noe å stille opp med mot politiet. Men de vinner på å være flere enn dem.

– De er blide, de serverer kaffe og te og mat til folk, og de tar opp all stein fra gatene til å forsterke sperringene sine og å bruke som våpen. De har samlet opp gummikuler, skarpe skudd og granater som politiet brukte i natt.

– Men hva med meldingene om mange drepte?

– De sier til meg at de er villige til å ofre livet for at Ukraina skal få en bedre fremtid. Jeg spurte om dødstallene betyr noe, men de sier at de går ingen steder. De forlater ikke plassen.

Bergedahl: Kiev, ammunisjon

Gummikuler og rester av annen ammunisjon brukt av politiet mot de opposisjonelle på Uavhengighetsplassen i går.

Foto: Johnny Bergendahl

Slik Bergendahl ser det, er demonstrantene godt organiserte. Det er førstehjelpstelt, ambulanser får også rakst tilgang til skadde som må fraktes ut. Det blir delt ut kaffe, te og mat ti de som holder stand. Nær sagt alt av brostein er revet opp fra gater og plasser, og er klare til å brukes som kastevåpen eller brukes til å forsterke sperringer og vern. Folk er svært bra sammensveiset.

På jobb om dagen, slåss mot politiet om natta

– Jeg har jo selv ansatte som deltar i demonstrasjonene, men de kommer på jobb, forteller Bergendahl.

– De er helter om dagen og helter om natta, rett og slett. De er lei korrupsjon, de syns Ukraina har gått drastisk bakover de siste årene. Landet er jo også nå konkurs, teknisk sett.

– Det er fem millioner mennesker i Kiev, og jeg har inntrykket av at helheten står samlet. I Norge ser kanskje folk de voldelige situasjonene, og sivile som kler seg i hjelmer og med våpen som voldelige. Men jeg går her hver eneste dag, og har aldri sett en voldelig hendelse, oppsummerer Bergendahl.