Hopp til innhold

- Det er forferdelig

25 år gamle Robin Helmersen fortalte i Oslo tingrett at han opplever det veldig tøft at ingen tar ansvar for ulykken han var utsatt for i mars i fjor.

Isras-rettssak

Mor Rita Helmersen og far Rune Vedvik sammen med Robin Alexander Helmersen.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld i isras-rettssaken som startet i Oslo tingrett i dag.

25 år gamle Robin Alexander Helmersen, som fikk livstruende skader da han ble truffet av isklumper i hodet i mars i fjor, har forklart seg i retten i dag.

Da rettsaken startet klokken ni ble presseoppbudet ble for mye for han og etter kort tid ble han fulgt ut av rettssalen.

I 11-tiden startet Robin likevel sin forklaring. Bistandsadvokaten spurte blant annet om hva han husker fra ulykken. Da ristet Helmersen på hodet.

– Veldig tøft

Helmersen sa at han opplever det veldig tøft at ingen tar ansvar for ulykken han var utsatt for.

Taleevnen hans var redusert under forklaringen, men han formidlet at han opplever sin nåværende situasjon som forferdelig.

Bistandsadvokaten spurte også hvilke ønsker Helmersen har for framtida.

– Studere idrett, var svaret hans da.

Sår tvil om hvor isen kom fra

Gårdeieren har nå forklart seg i tingretten.

Han har fortalt at han kjørte forbi gården noen dager før ulykken for å se etter om det lå snø eller is på taket på gården. Han så da at det lå snø og is på taket som grenser til hans bygård, men ikke om det lå på sitt eget tak.

På spørsmål om hvorfor han ikke varslet til den andre gårdeieren svarte tiltalte at han glemte å si ifra.

Gårdeierens forsvarer sår tvil om hvorvidt isen som Helmersen fikk i hodet kom fra tiltaltes tak, eller fra nabotaket.

Fikk fire miljøgebyr

Den tiltalte gårdeieren er også eier av en annen bygård som ligger på Grünerløkka. Denne bygården har en egen vaktmester, og gårdeierens bror er derfor ikke driftssjef i denne gården.

I januar fikk tiltalte tre miljøgebyr for manglende rydding av tak, og bare to uker før ulykken på Frogner fikk han et fjerde miljøgebyr for manglende rydding av is og snø på taket.

Opposisjonen i bystyret: Krever hardere straff for gårdeiere

Refser gårdeiere for mangelfull rydding av tak

Gårdeieren glad for å komme i gang

De to tiltalte er gårdeieren og hans bror, som var driftssjef for gården da ulykken skjedde. Cato Schiøtz forsvarer gårdeieren, mens Harald Stabell forsvarer den tidligere driftssjefen og broren til gårdeieren.

Advokat Harald Stabell forteller at hans klient er glad for å komme i gang med saken.

Isras-rettsak

Aktor Trude Sparre sammen med Harald Stabell og Cato Schiøtz som forsvarer gårdeieren og hans bror

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Han er klart fornøyd med det. Det har vært en lang ventetid. Han ser frem til at det nå skjer en rettslig behandling, som forhåpentligvis avsluttes med denne tingrettsbehandlingen, sa Stabell i forkant av sin klients forklaring.

Gårdeierens bror håper og mener det er et godt grunnlag for at han frifinnes for straffeansvaret fordi han etter sin oppfatning ikke har utvist uaktsomhet.

Stabell sier at hans klient har stor forståelse for at Helmersen ønsker å forklare seg i retten.

– Han er jo interessert i å høre hva han har å meddele. Men i utgangspunktet så kan vel han vanskelig si så mye om de sentrale juridiske spørsmålene, om årsakssammenheng og uaktsomhetsansvar, sier Stabell.

Spent i forkant av rettssaken

Bistandsadvokat Christian Lundin sa til NRK mandag at Helmersen var spent foran rettssaken i dag.

– Det er en alvorlig tiltale og det er viktig å være oppmerksom på at dette er en tragisk sak for alle parter. Jeg skjønner på vegne av Robin at dette er en veldig stor belastning for de tiltalte i saken, samtidig opplever han det som veldig frustrerende at ingen vil ta ansvar for den skaden han uskyldig har blitt påført, sier han.

Avviser straffskyld

Gårdeieren mener det som har skjedd er dypt tragisk, men avviser straffeskyld, sa hans forvarer Cato Schøitz i forkant av rettssaken.

– Han mener at han ikke har utvist noen uaktsomhet. Han har hatt topp teknisk sikring av dette taket og de rydderutinene han hadde er også bedre enn bransjegjennomsnittet, sa Schøitz.

Den tiltalte gårdeieren risikerer bøter eller fengsel inntil 3 år.

Svevde mellom liv og død

Helmersen, som opprinnelig er fra Tønsberg, gikk forbi gården i Frognerveien i Oslo da isklumpene falt fra taket og traff ham.

25 åringen svevde mellom liv og død i mange måneder etter ulykken og er i dag hjerneskadet og pleietrengende. Han må lære seg å gå og snakke på nytt.

Helmersen håper retten vil konkludere med at gårdeieren har erstatningsansvar, men hvor stor sum han vil kreve er for tidlig å si, ifølge hans bistandsadvokat.

– Han gjør stadige framskritt, men det er på det rene at han vil ha en stor skade for resten av livet. Så får tiden vise om hvor mye det vil hemme ham, hvor mye bistand han trenger i det daglige og om han kommer seg ut i arbeid igjen, sier Lundin.

Må møte i retten etter isras

Se video: Må møte i retten etter isras

Saken oppdateres.