- Den perfekte 17. mai-by

NRKs Lotte Olsen gleder seg til å presentere Moss med sambaorkester og Kaptein Rødskjegg under NRKs 17. mai-sending i tv.

NRK Østfolds tv-tem på 17. mai 2010

NRK Østfold skal presentere Moss by med sambaorkester og kaptein Rødskjegg på riksdekkende fjernsyn den 17. mai i år. Tv-temaet er fra f.v. produksjonsassistent Sebastian Olsen Nordli, reporter Lotte Olsen og fotograf/tekniker Jan Kenneth Bråten.

Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

- Moss på 17. mai er mer enn Konventionsgården. Mye mer, sier NRKs reporter Lotte Olsen.

Hun skal være med i NRKs riksdekkende tv-sending av 17.mai - feiringen land og strand rundt, og gleder seg stort til sendingen.

- For første gang skal jeg ha på meg bunad. Løken-drakten er vakker, og det er den jeg skal ha på, sier Lotte Olsen.

LES: NRK på 17. mai

NRK Østfold 17. mai-team på tv 2010

- Vi gleder oss som unger!, sier f.v. produksjonsassistent Sebastian Olsen Nordli, reporter Lotte Olsen og fotograf/tekniker Jan Kenneth Bråten, som utgjør NRKs tv-team på nasjonaldagen i år.

Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Utvidet sending

Årets tv-sending fra NRK på nasjonaldagen er utvidet.

- Vi skal direkte inn fra Oslofjordens perle på fjernsynet, med alt byen har å by på av vakre mennesker og forhåpentligvis nydelig vær. Selv reporteren er fra Moss!, sier Lotte Olsen.

Sendingen på tv starter sju og varer helt til klokka 1400.

-Første gang vi er inne i tv-sendingen fra Moss blir rundt klokka ni, sier Lotte som på vegne at tv-teamet erklærer at "vi gleder oss som unger".

I den første av flere sekvenser fra Moss vil Kambo kor- og kamping spille og medvirke.

- Dette er et spesielt sambaorkester som vi skal spise 17. mai - frokost med på et tradisjonelt spisested i Moss. Det hele skjer ved ved kanalens bredd, sier Lotte Olsen.

Hun har også planer om å ta seg til Nesparken, der hun skal møte russen.

- Vi ser på russens forberedelser til opptoget, og gleder oss til å være i Nesparken. Det er tradisjon for at flere tusen mennesker samles i parken den 17. mai, sier hun.

Ja, vi elsker 17. mai

Russ

Mosse-russens forberedelser til årets 17. mai-opptog får du med deg i NRKs tv-sending fra nasjonaldagen. Tv-sendingen starter klokka 0700 og varer til klokka 1400.

Foto: Rainer Prang / NRK

Sjørøverfeiring

Tv-sendingen fra Moss kommer til å inneholde langt mer enn russ, Konventionsgård og tradisjonelle innslag i rødt, hvitt og blått.

- Kaptein Rødskjegg er fra Moss. Han er sterkt tilstede i årets 17. mai-sending, sier Lotte Olsen.

Det sies at kapteinen er flere hundre år gammel, og den siste ekte sjørøverkapteinen i hele verden.

Historiene om ham og alle bragdene hans er mange. Han er både fryktet og elsket på de syv hav og to innsjøer, og han feirer også 17. mai.

Les også:

Det var her det skjedde

Konventionsgården var opprinnelig hovedbygningen til Moss Jernverk og bygget i perioden 1756-1778.

Bygningen fikk en sentral plass i Norgeshistorien, da den ble benyttet under fredsforhandlingene mellom Norge og Sverige og undertegning av Mossekonventionen den 14.august 1814.

Bygningen ble fredet i 1923 med sitt originale interiør fra 1814.

I 2014 er det 200-årsjubileum for Grunnloven og Mossekonventionen. Da er det planlagt markeringer og aktiviteter med Konventionsgården som naturlig arena.