Hopp til innhold

- De spiser av deg mens du sover

Veggedyret var nesten utryddet i Norge, men de siste årene har skadedyret som suger blod av deg når du sover økt kraftig i omfang.

Video Kjemper mot ubudne gjester

Skadedyrfirmaene opplever stor pågang fra folk over hele landet som har blitt rammet av veggedyr.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Veggedyret lever i sengehalm, på soverom i veggsprekker og lignende steder. Nå har det blitt et så stort problem at Folkehelseinstituttet har satt i gang egen forskning.

– Det er et usedvanlig ekkelt dyr å ha boende hos seg. De spiser av deg, og blir bare flere og flere, sier Preben Ottesen, Folkehelseinstituttets direktør for Avdeling for skadedyrkontroll.

Sultne veggdyr

Robert Hughes trodde han hadde kjøpt drømmeleiligheten sammen med kjæresten sin på Rosenhoff i Oslo. Men, ikke bare var det kakkerlakker i leiligheten. Det var også sultne veggedyr.

– Jeg sto i dusjen da jeg oppdaget et veggedyr i det hjørnet, sier Robert og peker.

Han ble senere bitt på magen av det lille dyret.

– Det føles nesten litt som et myggstikk, og klør og svir, forteller Hughes til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Robert Hughes

Robert Hughes fant både kakerlakker og veggedyr i den nye leiligheten han hadde kjøpt på Rosenhoff i Oslo.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Stadig flere rammes

Skadedyrfirmaene opplever stor pågang fra folk over hele landet som har blitt rammet av veggedyr. Ferske tall viser at fra rundt 380 nye tilfeller i 2007, var det i fjor over 600.

De fleste har fått det med seg hjem i baggasjen fra utlandet.

– Dette er ikke unikt for Norge. Også Sverige, Danmark, England og USA har opplevd en drastisk økning. I for eksempel Australia er det snakk om en massiv dobling av antall tilfeller, sier Ottesen.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Hvordan unngå å få med seg veggdyr hjem

Se video: Hvordan unngå å få med seg veggdyr hjem fra ferie.

Immune skadedyr

Folkehelseinstituttet har derfor startet forskning på veggedyr. For mens skadedyrene sprer seg har de også blitt immune mot en del insektsmidler. De blir rett og slett vanskeligere å ta livet av.

– Vi må kartlegge hvilke virkemidler som ikke fungerer på disse dyrene, og vi må finne nye metoder å ta livet av dem på.

Og rådene fra Folkhelseinstituttet er klare.

– Dersom du er på ferie, så pass ekstra godt på bagasjen din. Forsøk å hold den lukket og innholdet samlet. Hvis du skal være på den sikre siden kan du putte kofferten i en søppelsekk og knyte den igjen, sier Ottesen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Veggedyr på menneskehud

Veggedyret lever i sengehalm, på soverom i veggsprekker og lignende steder. Det lever som parasitt og suger blod fra mennesker.

Foto: Wikipedia

Har bodd på hytta

Robert og kjæresten har bodd den siste tida på hytta, for å slippe unna veggedyrene. Nå jobber Rentokil sine menn for å svette ut beistene i tillegg til å bruke insektsmidler.

– Vi har fjernet absolutt alt i leiligheten vår, og nå gleder vi oss til å flytte hjem igjen. Jeg håper dette er det siste vi ser til disse veggedyrene, sier Robert.

Og mens rom for rom blir varmet opp til 58 grader må andre ting på fryselager.

Forhåpentligvis kan paret flytte hjem igjen i løpet av en dag eller to.