Hopp til innhold

- Byråden må stilles til ansvar

Byråden har bedt bystyret om ytterligere 280 millioner kroner for å fullføre det nye Holmenkollen-anlegget.

Nye Holmenkollen

Det nye nasjonalanlegget på Holmenkollen blir dyrere enn lovet.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

920 millioner kroner ble satt av til byggingen av det nye hoppanlegget på Holmenkollen. Nå viser det seg at kostnadene vil bli langt høyere, og byråden har derfor bedt bystyret om nesten 300 millioner kroner ekstra, skriver VG.

Anette Wiig Bryn

Anette Wiig Bryn (Frp), byråd for næring og idrett.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

- For å få et fullverdig internasjonalt anlegg, er det nødvendig med ytterligere 100 millioner kroner. I tillegg trenger vi en buffer på 180 millioner kroner som byrådet kan disponere hvis det behøves, sier idrettsbyråden Anette Wiig Bryn (Frp) til NRK.

Overskridelsen på de første 100 millionene er allerede bekreftet vil komme. Det er to vesentlige sider ved byggingen som har vist seg å være dyrere enn først antatt.

Dyrere vindskjerm

- For å få vindskjermingen god nok har det vært nødvendig å gjøre den dyrere enn det som egentlig var forutsatt. I tillegg har anbudene vi har fått inn for blant annet betong og rigg, vist seg å være høyere enn vi forventet.

Men byråden mener det ikke var mulig å forutse de reelle kostandene:

- Tilbakemeldingene jeg har fått er at det er veldig vanskelig å få inn denne typen priser på forhånd. Entreprenørene sitter med kortene tett til brystet når det gjelder de reelle prisene.

Bystyret må bla opp

- Hvis rammen blir stående på 920 millioner kroner, så må vi foreta så mange kutt i prosjektet at det neppe vil framstå som et fullverdig internasjonalt hoppanlegg, sier Bryn.

Budsjettsprekken er den siste av en serie overskridelser som har vært omtalt under planleggingsfasen de siste årenes planleggingsfase.

Les mer: Kollen sprekker med 500 mill

Les mer: Budsjettsprekk på 800 prosent

Knut Even Lindsjørn

Knut Even Lindsjørn (SV).

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Dette er veldig alvorlig

SVs gruppeleder i bystyret, Knut Even Lindsjørn (SV), reagerer sterkt på byrådets håndtering av prosjektet:

- En ting er å bomme på hoppkanten, men her har jo byrådet tryna i ovarennet gang på gang. Og det er selvsagt veldig alvorlig.

Vurderer mistillitsforslag

Lindsjørn mener bystyret vil være nødt til å finne en løsning. Nå som hoppanlegget på Holmenkollen er under rivning, må et nytt stå klart til ski-VM i 2011. Men ikke uten konsekvenser:

- Frps inkompetanse og elendige styring har kostet Oslo mange hundre millioner kroner. Jeg mener Erling Lae snarest bør vurdere om Oslo er tjent med en byråd som gang på gang har forledet bystyret til å tro at kostandsrammene vil holde. Hvis ikke må bystyret vurdere et mulig mistillitsforslag.