- Brystkreft skyldes misunnelse

Lokalpolitiker fra Arbeiderpartiet klager den kristne tv-kanalen TV Visjon Norge inn for PFU.

TV Visjon Norge

TV Visjon Norge blir klaget inn for PFU.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Den kristne Tv-kanalen TV Visjon Norge blir klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) av politiker Tor Kenneth Thalmo, etter et program han så på kanalen. Thalmo sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet i Øvre Eiker kommune.

Bakgrunnen for klagen er et program der den amerikanske predikanten Thurman Scrivner hevder at sykdom og handicap skyldes synder.

Jan Hanvold

Redaktør i TV Visjon Norge, Jan Hanvold, blir klaget inn for PFU etter tv-programmet.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

- Sykdom skyldes synd

Eksempler på uttalelser er: "Har du et handicapet barn, er det du som har syndet." og "Dersom en kvinne ikke lyder sin mann i alle ting, blir hun syk, eller hennes barn syke, eller begge parter syke."

Det som imidlertid gjorde Thalmo opprørt var predikantens uttalelser om brystkreft.

Predikanten skal ha sagt at grunnen til at kvinner fikk brystkreft kunne skyldes at de hadde vært misunnelige på andre damers bryst en gang i tida.

- Kan være livsfarlig

- Slike ytringer er horrible og makabre. Jeg står ett hundre prosent bak ytringsfriheten, men for meg går det noen etiske og moralske grenser. Og det å be syke folk om ikke å kontakte lege bør rammes av et lovverk, sier han.

Han mener det kan være livsfarlig for folk som er naive, og kanskje i en vanskelig situasjon med sykdom.

Tvilsom til PFU-fellelse

Selv om Thalmo nå klager tv-kanalen inn for Pressens Faglige Utvalg, er han tvilende til om TV Visjon Norge blir felt.

- Sett opp mot vær varsom-plakaten er jeg tvilende til saken, men så er det også noe som heter etisk presseskikk oppi dette. Og det vil jeg be dem se på, sier han.

Redaktør og styreleder i TV Visjon Norge, Jan Hanvold, har ikke besvart NRKs henvendelser torsdag. Men ifølge Thalmo ble saken kommentert av redaktøren i sin egen tv-sending, skriver Bygdeposten.

- Natt til søndag kommenterte han mine synspunkter med hånlatter, og det synes jeg er litt spesielt.