Hopp til innhold

Bellona: Bortkastet å forske på thorium

Norske thorium-forekomster er ikke drivverdige, og tilliten til IFE er ganske tynnslitt nå, sier atomfysiker Nils Bøhmer i miljøstiftelsen Bellona.

Nils Bøhmer

- Det er bortkastede penger å forske på thorium, og det burde IFE vite, sier Bellonas Nils Bøhmer.

Foto: Henrik Bøe / NRK

I går ble det kjent at den nye regjeringen ønsker å opprette et forskningssenter for thorium, og IFE føler at de vil være en naturlig samarbeidspartner I den sammenheng kom informasjonssjef Viktor A. Wikstrøm jr. med kritikk av miljøstiftelsen Bellonas lunkne holdning til ny thorium-forskning.

- Det er trist å høre deres tilnærming, og vi mener at klimaproblemene er såpass alvorlige at vi må ta alle virkemidler i bruk for å redusere utslipp av CO2, sa Wikstrøm til NRK Østfold i går.

Les også: Har thorium-søknaden klar
Les også: Bellona anmelder Institutt for Energiteknikk

Regjeringen vil opprette et forskningssenter for thorium. Det radioaktive grunnstoffet er mer miljøvennlig enn Uran, og kan ikke brukes i utviklingen av kjernefysiske våpen. Institutt for energiteknikk i Halden har testet thorium som brensel og i Halden har de søknaden klar.

Vil gjerne være thorium-senter

Tynnslitt tillit

Atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona svarer med at det er flere grunner til at de syns det er betenkelig at Institutt for Energiteknikk kan bli sentral i den ønskede forskningen på thorium.

- IFE har for det første en alvorlig anklage mot seg for tiden, sier, Bøhmer, nemlig at de har bidratt til å spre militær teknologi til andre land uten tillatelse fra Utenriksdepartementet. De er i den forbindelse under etterforskning av PST, så de har liten tillit for tiden.

Bortkastede penger

- Vi stiller også spørsmålstegn ved behovet for å forske på thoriumkraftverk i Norge.

- Men det spørsmålet bør dere vel heller stille til den nye regjeringen?

- Jo, men IFE burde også vite at det thoriumet vi har i Norge i dag ikke er drivverdig, svarer Bøhmer.

- Det er lite sannsynlig at det noen gang kan bli kommersielt tilgjengelig. Det har IFE selv vært med å forfatte en rapport om, som ble utgitt i fjor.

Så jeg føler det er bortkastede penger å bruke på den type forskning ved IFE nå. Det burde de vite, og jeg syns det er rart at de signaliserer at de vil forske på dette.

Neppe stortingsflertall, mener Bellona

I tillegg tviler Bellona på at det er flertall i Stortinget til å få forslaget vedtatt.

- Både Venstre, Kristelig Folkeparti og Arbeiderpartiet har sagt klart fra at vi ikke skal ha atomkraftverk i Norge, og heller ikke thoriumkraftverk. Så jeg tviler på om Høyre og Fremskrittspartiet har det nørdvendige politiske flertallet i Stortinget om denne saken, sier Bøhmer.