- Betalte løsepenger

Det ble betalt løsepenger for at Alf Onshuus Niño skulle bli frigitt av FARC-geriljaen i Colombia, opplyser en talsmann for familien.

Alf Onshuus Niño

Alf Onshuus Niño.

Foto: SE CAPTION

- Det er med stor glede at vi kan bekrefte at norsk-colombianske Alf Onshuus Niño er sluppet fri av FARC-geriljaen i Colombia, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Kristin Melsom.

Frigivelsen skal ha skjedd natt til torsdag, norsk tid.

Nett-TV: Norsk gissel kjøpt fri fra FARC

LES OGSÅ: Lettet etter løslatelse

Gir Onshuus Niño håp

SE VIDEO: Lover dusør for liket av FARC-leiaren

Kart Colombia, markering på hovedstaden Bogota

Betalte løsepenger

Det ble betalt løsepenger for at drammenseren skulle bli frigitt av FARC-geriljaen i Colombia.

Fetteren til Alfs far, Bjørn Omdahl Onshuus, sier at det er kona til Alf Onshuus Niño som ble løslatt i mars som har betalt løsepengene. Hun ble løslatt for åtte uker siden for å reise penger til sin manns frigivelse.

- Jeg vet at han er kjøpt fri. Det har vært forhandlinger som har foregått over lengre tid, sier Omdahl Onshuus.

Jan Egeland, direktør i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), stiller seg imidlertig kritisk til betaling av løsepenger for å frigi gisler.

Han forteller at det hvert eneste år foregår dusinvis av transaksjoner fra fortvilede familier til FARC. Organisasjonen har driftet sin virksomhet gjennom kidnappinger og utpressing gjennom flere tiår.

- Det er klart det er en lykke for hver familie som får sine kjære ut. Men hver gang det blir gitt løsepenger blir dette en oppmuntring for mulige nye kidnappinger, derfor er hovedlinjen fra den colombianske stat at man ikke bør betale, sier Egeland til NRK.

Ingen sammenheng

Frigivelsen skal ikke ha noen sammenheng med frigivelsen av fransk-colombianske Ingrid Betancourt og 14 andre gisler onsdag. Det sier Kristin Melsom i Utenriksdepartementet.

- Det er bare tilfeldig at dette nå faller sammen i tid.

- Hvordan skjedde frigivelsen?

- Vi ønsker ikke å gå inn og gi opplysninger rundt den frigivelsen.

- Når fikk dere vite at han var løslatt?

- Vi fikk vite i dag at han skuklle være frigitt nå i natt. Vi kan heller ikke si så mye om helsetilstanden hans, sier Melsom til NRK.

Bortført i et halvt år

Onshuus Niño er blitt holdt fanget av geriljaen siden januar, da han ble bortført sammen med fem colombianere.

Den norsk-columbianske Alf Onshuus Niño fra Drammen ble bortført sammen med fem colombianere er bortført av FARC-geriljaen under en båtreise på en avsidesliggende elv.

Han skal ha gått iland på en strand sammen med flere turister . Årsaken til bortføringa skal ha vært at de manglet tillatelse til å være på denne stranda i området Chocó.

FARC er den eldste geriljagruppen som opererer i Sør-Amerika, og de har trolig 10-20 000 soldater. Den revolusjonære styrke har vært i konflikt med den colombianske regjeringa siden 1960 tallet.

Onshus har norsk far og colombiansk mor.