- Behandlet som en mafiaforbryter

- Enten spiller de good guy og bad guy eller så spiller de bad guy og bad guy. De er ute etter å skremme deg og å gjøre livet vanskelig for deg.

Rusmisbruker
Foto: Jon Eeg / Scanpix

Arild Knutsen var rusmisbruker i mange år og hadde jevnlige møter med politiet.

- Jeg ble et utskudd i lokalsamfunnet. Jeg kunne ikke gå på en gangvei uten at politiet kom med rasende fart, bråbremset og hoppet ut som om jeg var en mafiaforbryter. Du kan tenke deg det ryktet jeg fikk.

Nå er Knutsen leder for Foreningen for human narkotikapolitikk og ønsker seg en endring i politikken.

Uakseptabel praksis

- Taktikken deres virker mot sin hensikt. Dessuten fører den til en praksis som vi ellers ikke vedkjenner oss brukt mot noen miljøer, sier han.

Østlandssendingen fortalte i dag om et borettslag som opplever at nabolaget har forvandlet seg til en dopsentral . Erling Lae uttalte i den forbindelse at omsetterne må fjernes .

- Narkotikaomsetning er ulovlig, og vi kan ikke si at "her kan dere begå ulovligheter så mye dere vil". Jeg skjønner selvfølgelig at dette er vanskelig, og jeg skjønner at det ikke kan fjernes overalt, men vi sier jo ikke at fordi det begås innbrudd, så kan det bare være sånn. Det samme må gjelde for omsetning av narkotika. Det er forbudt, og da må man slå ned på det og særlig der hvor det skjer åpenlyst.

Men denne typen politikk hjelper ingenting, mener Knutsen.

Egne politistillinger

- Frem til 1972 hadde de politistillinger til å raide utetoaletter for å finne menn som hadde sex med menn. Mennene levde i en desperasjon og hadde ikke mulighet til dette i mer normale sfærer. Sånn er det med rusavhengige nå, de må stå ute og leve under den samme desperasjonen. I dag bruker de mange politistillinger bare på å jage og på å gjøre det verst mulig for de rusavhengige, sier han.

Knutsen mener det er bra at narkotikaproblemet tas alvorlig, men at man må finne andre løsninger enn å ty til politiet.

- Rusproblemet blant ungdom er alvorlig, men politiet er ikke løsningen. Vi må finne en ny alternativ politikk som virker etter hensikten. Da må vi slutte å plage og gjøre livet vanskelig for rusavhengige, for er du rusavhengig har du en grunn til det. Hvorfor skal vi forsterke den grunnen?, spør han.