Hopp til innhold

- Bare stas med regn!

Kinoene og museene i hovedstaden gnir seg i hendene mens regnet høljer ned.

Kø på museum
Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

- Her er det full rulle og masse akvitivtet, så det er bare stas, sier konsulent Camilla Klevstrand på Teknisk museum på Kjelsås i Oslo.

Og Klevstrand er ikke den eneste som jubler over dårlig vær. Kinoene og museene i hovedstaden har nemlig hatt skyhøye besøkstall når regnet har høljet ned.

- Det er så mange morsomme ting å gjøre. Man kan eksprimentere med ting og se hvordan det var før i tiden med strøm og energi og sånn, sier Alexander Sethern, som er en av mange som har funnet veien til Teknisk museum.

En stappfull parkeringsplass og overfylte lekerom forteller sitt om at flomvarsler og nedbørsrekorder har lokket folk inn i sommer.

22.000 flere

Ifølge Camilla Klevstrand har Teknisk museum så langt i år hatt over 22.000 flere besøkende enn samme periode i fjor.

- Det har vært en god økning, og det skyldes nok dels at det har vært så dårlig vær, og dels at vi har jobbet godt det siste året for å gjøre oss kjent blant folk. Folk har oss i bakhodet, og når regnet bøtter ned, kommer alle på én gang, sier hun.

Også Nasjonalgalleriet har hatt skyhøye besøkstall i sommer, nærmere bestemt 11.000 flere besøkende de tre siste ukene enn normalt.

- Det er mye, for det går mange i Nasjonalgalleriet, så det er vi veldig glade for, sier pressesjef Elise Lund.

Harry Potter

Harry Potter og Transformers har fristet mange til kinosalen når regnet har gjort vanlige sommeraktiviteter lite fristende.

- Vi har langt større besøk i 2007 enn vi hadde i 2006, og det skyldes hovedsaklig vær og sterke filmer. Siden i fjor har vi hatt en økning på 140 %, og det er mye, sier økonomisjef hos Oslo kinematografer, Morten Hansen.

Norsk folkemuseum på Bygdøy har aktiviteter både ute og inne. Direktør Olav Årås forteller at været er avgjørende for hvilke aktiviteter som får mest oppmerksomhet.

- Vi merker at folk søker innendørs til utstillingene våre når regnet høljer som verst. Da har vi for eksempel den nye "virtual reality"-opplevelsen vår, som er et bryllup fra 1700-tallet - den er veldig populær. Og så har vi lefsebaksten, og så har vi selvfølgelig alle de store utstillingene våre rundt i husene.