Hopp til innhold

- Ansatte på Gardermoen må gå

SAS-ansatte på Gardermoen blir trolig ikke spart når selskapet nå skal kutte 3000 ansatte.

Gardermoen-ansatte

Like før jul var disse SAS-ansatte på Gardermoen omdisponert for å være nisser på flyplassen. Nå kan de risikere å miste jobben.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I dag la SAS-konsernet frem tallene for 2008, og det var dyster statistikk: 5, 3 milliarder i underskudd.

LES OGSÅ: Over 5 milliarder i minus i SAS

Nå må flyselskapet kvitte seg med 3000 ansatte. I tillegg må 5600 arbeidsplasser skilles ut.

Det er foreløpig ikke definert plassering av årsverkene som skal bort, men de ansatte på Gardermoen må regne med at jobbene deres kan forsvinne, sier Vegard Einan, nestleder i Parat, som er den største arbeidstakerorganisasjonen i SAS.

- Jeg tror det er naivt å tro at ikke SAS-ansatte på Gardermoen også vil oppleve konsekvenser av dette resultatet. Det er ingen tvil om at ansatte her også må gå, sier han.

Ingen panikk

Men dette til tross, råder det fortsatt ikke noe frykt blant de ansatte på Gardermoen.

Dette fordi det fortsatt er altfor tidlig å si noe om konsekvensene, sier lederen for SAS Norge kabinforening på Gardermoen, Anneli Nyberg.

- Stemingen er veldig rolig. Situasjonen er fortsatt veldig uavklart. Det har kommet mye informasjon i dag, og man har ennå ikke fått fordøyd det. Så foreløpig er det ikke noe panikk her, sier Nyberg.

Positiv

Hvis omleggingen kan sikre flere arbeidsplasser er Parat, med sine 2000 medlemmer, i utgangspunktet positiv til den varslede strategiomleggingen i SAS.

Å slå sammen og tilbakeføre de nasjonale flyselskapene i Norge, Sverige og Danmark til ett selskap, er et hovedelement i den nye strategien.

- Dersom omleggingen innebærer at det tas grep for å sikre arbeidsplasser, er vi positive. Vi har tiltro til at omleggingen vil gi besparelser, men vi vet ingenting ennå om hvordan omleggingen vil slå ut for Norge, Einan.

Kraftig oppgjør

Norsk Kabinforening støtter også SAS-sjef Mats Janssons varslede nye strategi for selskapet.

- Konsernsjef Mats Jansson tar et kraftig oppgjør med tidligere strategier i SAS. Vi støtter omleggingen av strategien fullt ut, sier leder Jon Lyng i Norsk Kabinforening.

Han sier Norsk Kabinforening ble orientert om strategiomleggingen i går kveld, men har ennå ikke fått detaljert informasjon om hvordan tingene kommer til å slå ut for i Norge.

- Vi har ikke vært nede på dette detaljnivået og vet ennå heller ikke hvilke funksjoner som skal sentraliseres til Stockholm.

Fokusere på konkurrenter

Lyng sier at selskapskonstruksjonen som ble valgt i 2004-2005 da man delte SAS opp i flere flyselskaper, gjorde at man brukte for mye tid internt på samarbeid mellom selskapene.

- Nå får vi fokusert all vår energi på konkurrentene og kundene. Vi gleder oss over valget til Mats Jansson, sier Lyng.

Han poengterer at Norsk Kabinforening tar overtalligheten på største alvor.

Vil skje raskt

- Vi har ikke vært nede på dette nivået ennå. Vi har bare fått de overgripende planer som viser innretningen på hvordan selskapet skal konstrueres. Den innretningen støtter vi. Men jeg tror man vil se store forandringer på veldig kort tid på ultrakort tid, sier Lyng.

Han tror de første forandringer vil bli synlige innen 48 timer.

- Jeg kjenner konsernledelsen så godt at når man nå har bestemt seg, så kommer vi til å gjøre ting fort. Vi snakker om alt fra timer til få måneder. Vi venter senest klarhet i overtalligheten i selskapet innen utgangen av mars, sier han.