Hopp til innhold

- Alle burde tatt båtførerprøven

Redningsselskapet mener det burde vært påbudt med båtførerbevis for alle som er født etter 1950.

Redningsskøyte: Illustrasjonsfoto
Foto: Christian Nygård-Monsen / NRK

Fra 1. mai må alle båtførere som er født etter 1980 ha tatt båtførerprøven.

Hadde Redningsselskapet fått viljen sin, skulle enda flere måttet ta prøven.

– Vi hadde håpet alle som er født etter 1950 skulle vært pålagt å ha båtførerbevis. Vi mener at flere av de som ferdes på sjøen burde hatt høyere kompetanse, sier Torger Willadsen i Redningsselskapet i Østfold.

De unge er ikke verst

Redningsselskapet kan støtte seg på statistikk fra Sjøfartsdirektoratet. Det er ingen tvil om at det er godt voksne mennesker som innblandet i flest ulykker til sjøs.

Willadsen i Redningsselskapet håper at også de eldre båtførerne skjønner at de må ta båtførerprøven.

– Dessverre er det sånn at man lærer best når noen man kjenner blir rammet av en ulykke. Men nå håper vi at folk kan være litt i forkant og hjelpe til med på å redusere antallet ulykker til sjøs.

– Ingen kan føle seg trygge

Manglende båtførerbevis gir en bot på 5000 kroner og ett års utsettelse av retten til å føre båt. Glemmer du båtførerebeviset hjemme, vanker det et gebyr, men dette er ennå ikke fastsatt.

Snart vil politiet starte sin patruljering av sjøen i Hvalerskjærgården utenfor Fredrikstad.

– Ingen kan føle seg trygge. Vi kommer forhåpentligvis til å patruljere på sjøen i hele sommerferien, forsikrer politiførstebetjent ved Hvaler lensmannskontor, Thor-Arild Hansen.

Østfold er det fylket der lavest andel av personer under tretti år har tatt båtførerprøven før påbudet innføres neste helg.