Hopp til innhold

- Ali Farah ble diskriminert

Likestillings- og diskrimeringsombudet slår fast at Ali Farah ble diskriminert i Sofienbergparken.

Ali Farah
Foto: NRK

Ali Farah ble diskriminert av ambulansepersonellet da han ble forlatt alvorlig skadd, slår Likestilling- og diskrimineringsombudet fast.

37 år gamle Ali Farah ble slått ned under en piknik i Sofienbergparken i august i fjor. Saken fikk stor medieoppmerksomhet etter at ambulansesjåførene nektet å ta med en blødende Farah i bilen, selv om Farah trengte legehjelp.

- I strid med diskrimineringsloven

I ettermiddag møtte Farah opp på Likestilling- og diskrimineringsombudets pressekonferanse med kona Mari Kohinoor Nordberg og datteren Shadia. Og konklusjonen er altså at den 37 år gamle somalieren ble diskriminert:

- Ombudet konkluderer med at ambulansepersonellet handlet i strid med diskrimineringslovens paragraf 4, og forbudet mot diskriminering på grunn av etnisitet eller hudfarge.

- Jeg er lettet og glad over konklusjonen, sier Ali Farah til NTB.

- Uforsvarlig ambulansepersonell

Statens helsetilsyn kom i februar fram til at ambulansepersonellet på stedet opptrådte uforsvarlig. Men de slapp allikevel unna med «advarsel om varsel», og fikk dermed beholde jobbene.

- Jeg forstår ikke hva man skal bryte for å få sparken, eller få begjæring av påtale, sa Mari Kohinoor Nordberg til NRK etter avgjørelsen.

- Jeg har ikke tro på ambulansetjenesten

Ali Farah forteller til NRK at han tror dagens konklusjon vil hjelpe paret, som har anmeldt ambulansesjåførene for tjenesteforsømmelse.

- Denne avgjørelsen vil styrke saken for vår anmeldelse mot ambulansesjåførene. Vi vil gjerne at denne saken skal komme for retten, så kan retten avgjøre om de fortjener å være i jobb, eller om de faktisk må miste jobben sin. Jeg har ikke noe tro på ambulansetjenesten nå, sier Farah til NRK.

- Kritikk for å kalle Farah «neger»

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener politiet som kom til Sofienbergparken ikke opptrådte diskriminerende.

Spesialenheten for politisaker har også konkludert med at politimennene ikke gjorde noe straffbart, men en av politimennene får likevel kritikk for å ha brukt ordet neger da han beskrev Farah.