- Aksjoner må skje i fritiden

Norges Taxiforbund er opprørt over at sjåfører bruker arbeidstiden til å aksjonere mot Dagbladets publisering av Muhammed-karikaturer.

Taxi-sjåførene markerte seg i Oslo natt til lørdag.
Foto: Erik Engen / NRK

Nærmere 1000 muslimske taxisjåfører parkerte bilene sine i Oslo sentrum natt til lørdag, og ifølge VG har det også i formiddag vært aksjoner.

Dette hører ikke hjemme i arbeidstiden, sier direktør i Taxiforbundet, Wiggo Korsnes.

- Vi forstår godt at man kanskje vil protestere mot noe, men vi mener at det skal gjøres i fritiden, uten drosjebiler. Det vi håper er at alle sentraler nå går ut og sier til sine både sjåfører og eiere at denne formen for aksjoner misliker vi veldig.

- Klart ulovlige

Den oppfatningen deler også daglig leder av Bytaxi, Jarle Kanaris.

- Vi har ingen sans for denne formen for aksjoner, som vi anser er klart ulovlige i henhold til løyvehavers plikter og rettigheter knyttet til drosjevirksomheten, sier han.

Kanaris vet ikke hvor mange av Bytaxis sjåfører som har deltatt i aksjonene.

- Vi har ikke gått inn og sett på hvor mange som var en del av aksjonen. Men ut i fra vår kjennskap til våre løyvehavere, så tror vi ikke det var særlig mange, sier han.

Bytaxi har allerede tatt dette opp med sine sjåfører.

- Hos oss er vi opptatt av å følge de lover og retningslinjer som gjelder for drosjevirksomhet, og vi har vært tidlig på banen både lørdag og i dag, for å informere om vårt syn knyttet til ulovlige aksjoner, sier han.

Det var onsdag forrige uke at Dagbladet trykket tegningene som mange muslimer opplevde som krenkende. Avisen forsvarer i ettertid at de trykket karikaturene av profeten.