Hopp til innhold

- «Lommemannen» tatt i Bergen

- «Lommemannen» er tatt. Han skal være en ugift mann i 50-årene med voksne barn. Mannen er også mangemillionær.

Lommemannen
Foto: Politiet

Personen som ble pågrepet i morges ble pågrepet på bakgrunn av DNA-undersøkelser som politiet har gjennomført, ifølge BA.no.

Etter nesten fem års etterforskning kan politiet nå ha avslørt det som blir betegnet som norgeshistoriens verste serieforbryter.

Han skal ikke være straffedømt tidligere.

- Vi kan bekrefte at det er pågrepet en person i forbindelse med saken, sier informasjonsansvarlig i Follo politidistrikt, Rune Kvernen til NRK Østlandssendingen. 

- Hva var bakgrunnen for pågripelsen?

- Det var etterforskningsmessige vurderinger.

Ifølge bt.no vil mannen trolig bli fremstilt for varetektsfengsling på Østlandet.

Se reportasje her: - Lommemannen er tatt

Ifølge VG har politiet sikre DNA-bevis mot bergenseren de mener er serieforbryteren «Lommemannen».

Politiet i Bergen ikke vil kommentere saken.

Bildegalleri: Lommemannen i Trondheim

Les også: Her har «Lommemannen» operert

Den notoriske seksualforbryteren skal ifølge Aftenposten ha misbrukt unge gutter i 30 år.

Minst 300-400 unge gutter har vært utsatt for lommemannens overgrep gjennom de siste 30 årene.

Foto av lommemannen. Teke av eit overvakingskamera.
Foto: Politiet

Spor pekte mot Bergen

Etter det BA kjenner til er mannen en bergenser i 50-årene. Mannen skal være ugift og ha voksne barn selv. Ifølge VG driver han også sitt eget firma i Hordaland og er mangemillionær.

Mannen skal ifølge flere medier ha en formue på nær 7 millioner kroner og en inntekt på over 2 millioner kroner.

Allerede i september i fjor kunne Kripos melde om nye spor som pekte mot Bergen. I november i fjor ble det kjent at mannen forgrep seg på en ung gutt i Åsane i Bergen så tidlig som i 1979. Det satte ny fart i etterforskningen.

Les også: - «Lommemannen» bak 45 overgrep i Bergen

Politiet mente da at «Lommemannen» er en mann i 50-årene fra Bergen, og hadde i november i fjor sjekket ut 1185 personer.

Les også: Statsråden blir løpende orientert

 

Lommemannen
Foto: Politiet

Også i Oslo-området

Politiet vet at mannen slo til i Karistøl barnehage på Søndre Nordstrand 27. november 1994, men tror at det skjedde flere overgrep i Oslo-området i løpet av tiåret.

I samme periode var mannen aktiv i Bergen, men opererte i Oslo i helger eller langhelger. Fra år 2000 er det ikke blitt registrert at mannen har antastet gutter i Bergen.

Les også: Kripos om «Lommemannen»

Politiet tror at overgriperen har vært aktiv siden 80-tallet, og har så langt registrert 200 saker som de mener kan knyttes til lommemannen.

- Kom som et sjokk

Ifølge bt.no er mannen selvstendig næringsdrivende og politiet var fredag morgen på plass i bedriften hans. Et titall personer skal jobbe for den siktede.

- Nyheten kom som et sjokk for alle som jobber her. Det var ingen som hadde noen mistanke. Jeg tror fortsatt han er uskyldig, sier en mann i nabovirksomheten til bt.no.

DNA-bevis

Politiet mener å ha sikre DNA-bevis mot bergenseren som de mener er identisk med serieovergriperen.

Kripos oppdaget i fjor at DNA-materiale fra et overgrep ved Bjølsen skole i Oslo i november 1995 var identisk med lommemannens DNA-profiler fra overgrep i Trondheim i 2003 og Odda, Jevnaker og Førde i 2006. Gjennombruddet kom som et resultat av ny teknologi og nye analyser av det da 12 år gamle biologiske materialet.

Gjennombrudd

Kripos betegner selv dette funnet som et stort gjennombrudd, fordi overgrepet på Bjølsen hadde en annen fremgangsmåte enn lommemannens.

Som lommemann har overgriperen lokket barn til å ta hendene i lommene sine, som igjen har vært klippet i stykker. Men i de eldre sakene ba han om hjelp til å ordne med en bandasje på låret på innsiden av buksen derav tilnavnet bandasjemannen.

Bandasjemannen herjet i Bergen på 1990-tallet, og var aktiv allerede i 1979.

Landsdekkende

Det var først i 2003 at en samordnet, landsdekkende etterforskning kom i stand etter at to kvinnelige etterforskere i ulike politidistrikt ved en tilfeldighet oppdaget at de lette etter den samme personen.

Mannen, som omtales som norgeshistoriens verste serieforbryter, har vært aktiv over store deler av Sør-Norge. Flere av overgrepene er av svært grov karakter, og grenser opp mot straffelovens voldtektsbestemmelser.