I 1899 sprakk boligboblen i Oslo og satte en stopper for mange planlagte hus og bygårder.
Det etterlot byen med svært mange åpne gavlvegger.
Over 100 år senere drar hovedstaden endelig fordelene av krakket.

Oslo - et lerret

En kameleon i Holsts gate. Løft blikket og ta inn omgivelsene neste gang du spaserer i Oslos gater. Byen har blitt en eneste stor kunstutstilling.

Sagene barnehage har sitt eget kunstverk. Det siste tiåret har internasjonale og lokale kunstnere bragt nytt liv til Oslos gater.

En elg har gjemt seg nær Bentsegata. Gatekunst finnes ikke bare i Oslo, men over hele landet. I løpet av de siste 20 årene har det vokst til å bli en av de mest populære kunstneriske bevegelsene.

Munch er fortsatt til stede på Tøyen. I Oslo har særlig Tøyen blitt et Mekka for veggmalerier. Mye på grunn av at Munchmuseet ble flyttet fra bydelen.

I en bakgate nær Jens Bjelkes gate dukker pluteslig noe opp som tar tankene til eventyrenes verden. Viktor Gjengaar fra foreningen «Urban Samtidskunst» er en av drivkraftene bak den urbane kunstekspansjonen i byen.

Målet har vært todelt: Folk skal få oppleve kunst der de ferdes, og de skal få lov til å utrykke seg og forme omgivelsene.

«Vi traff en nerve på Tøyen der responsen var ekstra god. Tøyen mistet en kunstinstitusjon, men lagde noe annet som er unikt for området. »

Viktor Gjengaar

En astronaut til inspirasjon på Sørli Lekepark. Gjennom Oslo Street Art Tours tar Gjengaar også med interesserte på byvandringer for å vise frem den stadig økende mengden med gatekunst i byen.

I en sving i Sørligata dukker plutselig et vakkert syn opp. Gatekunstomvisningene i hovedstaden har vært populære. Under korona-pandemien skjedde det dessuten et interessant publikumsskifte.

«Det har gått fra å være rettet mot turister til å tiltrekke seg langt flere lokale. Det har blitt en «kjenn din egen by» – greie. »

Viktor Gjengaar

I Oslo kan du nyte et bredt spekter av urban gatekunst. Gatekunsten som har dukket opp de seneste årene i Oslo kan sies å være en videreutvikling av graffitien.

Området rundt Hausmania er preget av mye kul graffiti. I hovedstaden har graffitien en lang historie som strekker seg tilbake flere tiår. Lenge var det nulltoleranse for denne typen uttrykksform.

Over hele byen kan man finne graffiti. Mange som praktiserer graffiti er opptatt av frihet og føle eierskap til omgivelsene sine.

Graffiti var i utgangspunktet ikke ment å se fint ut, men spille en politisk, sosial, kulturell eller psykologisk rolle i samfunnet, forteller samfunnsgeograf Laima Nomeikaite.

Brenneriveien har i lange tider vært sentrum for graffiti i Oslo. Nomeikaite mener derfor at også denne formen for gatekunst er viktig, og verdt å få med seg når man tusler rundt i Oslo.

«Gatekunst er ikke bare muralmalerier eller stensil.»

Laima Nomeikaite

Med våren rett rundt hjørnet er det med andre ord ingen unnskyldning for å ikke ta beina fatt og oppleve hovedstadens utendørsgalleri!

Ansvarlig redaktør: Vibeke Fürst Haugen
Nettsjef: Hildegunn Soldal