NRK Meny
Normal

NRK tiår for tiår

Siden 1933 har NRK vært en viktig del av nordmenns hverdag. Les om kringkastingens spennende historie i Norge - tiår for tiår.

Først med radio, så med radio og tv og i dag både med radio, tv, nett og via andre plattformer. NRK har helt siden starten vært et førende mediehus i Norge. Les om Norsk Rikskringkastings spennende historie - tiår for tiår.

Skilt NRK Fjernsynet
Foto: Nadia Frantsen / NRK

Det hele begynte med radio og en monopolsituasjon for NRK. All kringkastingsvirksomhet i Norge ble i 1933 sluset inn i NRK.

På 60-tallet kom fjernsynet i ordinær drift og på 80-tallet ble kringkastingsmonopolet brutt.

De siste årene har nettet kommet som en ny "vei". Nettilbudet supplerer det tradisjonelle radio- og tv-tilbudet og har blitt en helt ny "plattform" ut til publikum.

NRKs oppgave har helt siden starten å tilby innhold basert på norsk språk, kultur og tradisjoner til hele befolkningen i Norge.

NRK er et aksjeselskap med den norske stat som aksjeeier og hvor kultur- og undervisningsdepartementet er generalforsamling.

Selv om konkurrentene er blitt mange og konkurransen om folks tid knallhard er NRK stadig et førstevalg i norske hjem og NRK Norges klart største mediehus.

Gjennom pekerne under kan du ta del i norsk kringkastingshistorie tiår for tiår.

1920-tallet: Før NRK

1930-tallet: NRK tar over

1940-tallet: Radio i en krigstid

1950-tallet: Radioens gullalder

1960-tallet: Fjernsynet kommer

1970-tallet: Distriktenes tiår

1970-tallet: Distriktenes tiår

1980- tallet: NRK får konkurranse

1990-tallet: Trekanalradio og NRK2

2000-tallet: Alt blir digitalt

Eva Laukøy NRK Trø

Fra hele landet - til hele landet har helt siden starten i 1933 vært et motto for NRK. På bildet NRK Trøndelags Eva Laukøy.

Foto: Nadia Frantsen / NRK