Hopp til innhold

1920-tallet: Før NRK

1920-tallet: Lyd gjennom lufta! Norge får de første radiosenderne i privat regi. Det nye mediet blir raskt veldig populært.

Hamar-senderen på Domkirkeodden

Radioen kom til Norge på 1920-tallet. Radiosendere ble satt opp en rekke steder. 29. januar 1927 ble Hamar-senderen på Domkirkeodden tatt i bruk.

Foto: NRK

15. juni 1920 gikk det som kan betegnes som den første kringkastingssending i Norge på lufta i Norge. Fra London ble fire operaarier sunget av den verdensberømte australske sopran Dame Nellie Melba overført trådløst og tatt i mot på Tryvann ved Oslo.

En "s" over Atlanteren

Guglielmo Marconi

Først ut med radio - Guglielmo Marconi.

Noen år før - onsdag 12. desember 1901 – hadde Guglielmo Marconi klart å sende de første trådløse signaler over Atlanterhavet. Det første signalet var en "s". Dermed var grunnlaget for all radiokommunikasjon lagt.
Guglielmo Marconi viste at radiosignaler kunne bære forbi horisonten. Det ble starten på en rasende utvikling. Snart hadde alle skip radiokommunikasjon og radioen som massemedium kom raskt i kjølvannet av oppdagelsen.

Norske regulære sendinger fra 1925

I Norge ble Kringkastingsselskapet AS stiftet i Oslo i 1925 og regulære radiosendinger kom i gang.

Den private utbyggingen av kringkastingen hadde mange motstandere. Telegrafverket ønsket et riksnett bygget ut på samme måte som for telefoni, der utbyggingen i distriktene kunne subsidieres av de folkerike områder av landet. Kunstnerorganisasjonene, målfolket og skoleverket kritiserte de private kringkastingsselskapene for å satse ensidig på underholdningsstoff.

Flere kringkastingsselskaper

Flere andre steder i Norge ble det også opprettet private kringkastingsselskaper. I Tromsø og Bergen i 1926 og i Ålesund i 1927.