Hopp til innhold
Info fra NRK

Slik blir julen 2019 på NRK

NRKs rikholdige julemeny byr på en god dose tradisjon, krydret med en splitter ny «Side om side julespesial», britisk kostymedrama, filmer og stemningsfulle konserter. Inngangen til julen markeres tradisjonen tro med «Kvelden før kvelden», som i år ledes av Mikkel Niva og Haddy Njie.

I år kommer det endelig en julespesial av den populære komiserien "Side om side".

"Side om side"-gjengen byr på sin helt egen julespesial.

Foto: Julia Marie Naglestad, NRK

Seerfavoritten Side om side kan endelig glede fansen med en helt egen julespesial i år. Julen har kommet til Granli, og i alle husene i gaten forbereder de seg til høytiden. De har alle forskjellige tradisjoner og forventninger, og før julefreden kan senke seg, skal våre venner igjennom litt av hvert. NRK TV søndag 15. desember kl. 16:00.

Parterapi julespesial

Parene i sofaen forteller om sine forventninger til julen.

Foto: SEEFOOD/NRK

En ekstra julegave til alle som liker Parterapi: I denne julespesialen forteller parene i sofaen om sine forventninger til julen. Forskjellige juletradisjoner kan være mer betent enn man aner, og her kan nok de aller fleste kjenne seg igjen! NRK TV fredag 20. desember kl 06:00, og på NRK1 kl. 22:25.

Der ingen skulle tru nokon kunne bu julespesial

Klarer Tor Evert få et varmt og musefritt hjem til jul?

Foto: Ole André Rekkedal, NRK

I julespesialen av Der ingen skulle tru at nokon kunne bu møter vi Tor Evert Johansen, som kjemper en ensom kamp om å bygge seg et varmt, trygt og ikke minst musefritt rom der han kan feire jul. NRK TV søndag 22. desember, NRK1 1. juledag kl. 21:25

Julestemning fra Frognerseteren

Haddy Njie og Mikkel Niva leder "Kvelden før kvelden" sammen for første gang.

Haddy Njie og Mikkel Niva leder "Kvelden før kvelden" sammen for første gang.

Foto: Julia Marie Naglestad, NRK

Det dufter av granbar og juleribbe når Haddy Njie og Mikkel Niva inviterer til årets kanskje koseligste TV-kveld.

«Kvelden før kvelden» er julefesten der alle skal føle seg velkommen, enten de sitter hjemme i stuene sine eller er gjester under sendingen.

Noen av dem som tar turen til Frognerseteren er Kari Bremnes, No.4, Isah, Malin Pettersen, Agnetesh, Jakob Schøyen og Herborg Kråkevik. Det blir med andre ord en kveld full av fine folk og god musikk.

Julematen er viktig lille julaften og i år er det Tonje Torvanger som står for den. Hun er på kokkelandslaget og jobber til vanlig på Michelin-restauranten Statholdergaarden i Oslo.

Grevinnen og hovmesteren sendes ca. kl 21.00. Sendingen starter på NRK1 kl. 19:30.

Musikalske høydepunkter

Sissel Kyrkjebø

Intimkonsert med Sissel Kyrkjebø

Foto: Julia Marie Naglestad

"Kvelden før kvelden" avsluttes med en intimkonsert med Sissel Kyrkjebø kl 22.00. Sammen med sine dyktige musikere synger hun julen inn med kjente og kjære julesanger, samt noen av sine største hits.

Kurt Nilsens julekonsert

Kurt Nilsen synger jula inn med Kringkastingsorkesteret fra Oslo Spektrum.

Foto: Kilian Munch / Kilian Munch

Kurt Nilsen og Kringkastingsorkesteret spiller opp til julekonsert fra Oslo Spektrum. På årets konsert har Kurt Nilsen også med seg gode venner: Christel Alsos og "Gitarkameratene" Espen Lind, Alejandro Fuentes og Eskil Holm, som gir oss alle julesangene vi er så glade i, både norske og engelske. NRK1 Lørdag 21. desember kl. 19:50

Den fine adventstiden

Snøfall Selma

NRKs julekalender 2019 er "Snøfall"

Foto: NRK

I årets julekalender blir det gjensyn med Snøfall, hvor vi treffer Selma, som er foreldreløs og drømmer om å få sin egen familie. Hun finner veien til eventyrverdenen Snøfall, der hun møter selveste julenissen. Den populære julekalenderen ble første gang sendt i 2016.

I tillegg kan du kose deg med en rekke andre julekalendere i NRK TV.

I år teller også Supernytt ned til jul. Hver skoledag fra 2. - 22. desember runder de av sendingen sin med julekalender klokken 10 på NRK Super. Når sjefen i Supernytt bestemmer seg for å bli kjendis, blir førjulstiden alt annet enn koselig for programlederne Selma og Johannes.

Julemorgen er tilbake

Programledere julemorgen 2019

Matias I. Alegria og Mathias Luppichini leder Julemorgen.

Foto: Halvard Jakobsen, NRK

NRK Super gir deg tre gode julegrunner til å våkne tidlig i adventstiden: Matias, Mathias og Julemorgen. Fra søndag 1. desember, og hver helg i adventstiden fra klokken 08:00 kan du se Julemorgen på NRK Super. Programledere er Matias I. Alegria og Mathias Luppichini.

Hver helg i advent fra 1. desember kl. 08:00 på NRK Super. Sendes både på NRK1 og NRK Super fra 21. - 26. desember.

Søskensjokk

Hvordan oppleves det for et barn å flytte sammen med tre nye stesøsken og en ny stemor?

Foto: NRK

22. desember sendes første episode av den nye dramaserien Søskensjokk i Julemorgen. Serien handler om hvordan åtte år gamle Sigrid takler å få en ny stemor og tre stesøsken. Om utfordringene og kaoset som oppstår, men også om oppturene i det nye fellesskapet.

NRK TV 22. desember og NRK Super 22.-29. desember

Jul fra Provincialen

I år sendes det adventsprogram fra Provincialen i Trondheim. Odd Rune Wolden og Marianne Meløy er programledere.

Foto: Erlend Lånke Solbu

I «Jul fra Provincialen» inviterer Odd Rune Wolden og Marianne Meløy inn til et talkshow med skråblikk på vaner og uvaner i jula.

På gjestelista står blant andre Morten Hegseth, Trine Lise Olsen, Per Sandberg og Bahareh Letnes. Unge, kjente artister som Fay Wildhagen, Margaret Berger, Hilde Skaar og Chris Holsten vil spille egne hitlåter og klassiske julehitlåter, akkompagnert av selveste Trondheimsolistene.

NRK1 hver søndag fra 1. desember kl. 22.30

Julaften på NRK

Tre nøtter til Askepott

Tre nøtter til Askepott sendes som vanlig på julaften.

Foto: DEFA-studio für Spielfilme

Julemorgen med Snekker Andersen, Tre nøtter til Askepott, Reisen til julestjernen, Donald Duck og vennene hans og Pippi Langstrømpe svikter ikke i år heller. Sølvguttene synger julen inn kl 17.00.

Julegudstjeneste fra Nidarosdomen

I år sendes historiens første julegudstjeneste fra Nidarosdomen i Trondheim. NRK overfører gudstjenestene både julaften kl. 16 og 1. juledag kl. 11 direkte på TV og radio.

Nidarosdomens guttekor, som er rangert som ett av verdens beste guttekor, vil synge jula inn på julaften. Nidarosdomens jentekor, også rangert som ett av verdens beste jentekor, synger 1. juledag.

Drama i romjulen

Sanditon

Det britiske kostymedramaet Sanditon kommer på NRK TV i romjula

Foto: BBC Studios

Sanditon er et britisk kostymedrama i åtte episoder fra 2019. Serien er basert på Jane Austens uferdige roman fra 1817 med samme navn.

Sanditon er et sted som forandrer seg raskt. Den en gang søvnige fiskerlandsbyen forvandles til en fasjonabelt spa-resort. En tilfeldig ulykke fører unge Charlotte Heywood vekk fra sitt rolige og landlige hjem til Sanditon, en by snart fylt med intriger. Følg Charlottes reise for å oppdage seg selv - og finne kjærligheten på sine egne premisser.

Hele serien blir tilgjengelig i NRK TV fra 25. desember

Den 12. mann (2017)

Den 12. mann, Thomas Gullestad

Se historien om Jan Baalsruds flukt fra tyskerne under andre verdenskrig i Den 12. mann.

Foto: Nordisk Film

Troms 1943: Tolv norske soldater er fanget i tyskernes kuleregn nordpå. Deres oppdrag om å sabotere strategiske mål i Tromsø har havarert, og den eneste som kommer seg unna nazistene er Jan Baalrsud (Thomas "Fingern" Gullestad). Skadeskutt, gjennomvåt og tynnkledd flykter han ut i den iskalde naturen i et desperat forsøk på å overleve.

Baalsruds to måneder lange flukt regnes fortsatt som en av de mest utrolige overlevelseshistoriene fra andre verdenskrig.

NRK1 30. desember kl. 20:55 og i NRK TV

Strømmetjenesten NRK TV har også et bredt film- og serietilbud i julehøytiden.

Andre høydepunkter i romjulen

Atle Bjurstrøm leder "Året med kongefamilien". Her sammen med Dronning Sonja og Kong Harald.

Atle Bjurstrøm leder "Året med kongefamilien". Her sammen med Dronning Sonja og Kong Harald.

Foto: Jan-Kristian Vikeiane Schriwer/NRK

Året med kongefamilien

I 2019 reiste Kong Harald og Dronning Sonja på fylkesbesøk for femtiende gang. I vakre Hardanger tar de imot NRK og forteller om deres sterke kjærlighet til de ulike delene av landet vårt. Vi er også med når Kronprinsen får sin mor på besøk på Skaugum. Og du får gjensyn med store og små begivenheter som har preget Kongefamilien gjennom året.

NRK1 26. desember kl. 21:10

VM i lyn- og hurtigsjakk i Moskva 2019

Mer sjakk med Torstein Bae t v, Ole Rolfsrud og Heidi Røneid.

Foto: Julia Marie Naglestad, NRK

VM i hurtigsjakk og lynsjakk

På NRK1 kan du følge med når verdensmesterskapene i hurtigsjakk og lynsjakk avvikles mellom 26. og 30. desember i Moskva.

Det blir tre dager med hurtigsjakk og to dager med lynsjakk, og vi følger mesterskapene med sending fra sjakkstudio. Hurtigsjakk sendes 26.-28.desember kl.12:40-19:00, og lynsjakk 29.-30. desember kl. 11:45-19:00. Med programleder Ole Rolfsrud, Torstein Bae og Heidi Røneid blir det en kjent besetning. I tillegg stikker blant andre Pål Anders Ullevålsæter, Espen Eckbo og Øystein Bakke innom som gjester.

Uten å bryte med tradisjoner, så blir det selvsagt også i år Julenøtter med Øystein Bache og Rune Gokstad, Underholdningskavalkade 2019, Norge Rundt-kavalkade, Sportsåret og Beat for beat julespesial.