Hopp til innhold

Hovedstaden blir digital

Det analoge bakkenettet er nå slukket i Oslo og Akershus.

Digital_oslo
Foto: NRK

- Det er god dekning i Oslo og Akershus. Derfor venter vi ikke de store utfordringene i forbindelse med slukkingen i de to fylkene, sier sendesjef Oddvar Kirkbakk i NRK.

Utfordring med innendørsantenner

Oddvar Kirkbakk

Sendesjef Oddvar Kirkbakk i NRK.

Foto: NRK

En av utfordringene er likevel knyttet til innendørsantenner. Ifølge Kirkbakk kan noen oppleve at de får svart skjerm selv om de har kjøpt dekoder fordi antenna ikke er god nok.

- De det gjelder må enten kjøpe en ny og bedre innendørsantenne. Eller så må de flytte antenna ut for å motta de digitale signalene, sier Kirkbakk.

Institusjoner

En annen utfordring er at mange offentlige institusjoner i Oslo og Akershus bruker antennemottak. Disse institusjonene må gå til innkjøp av dekoder og eventuelt antenne for å unngå svarte skjermer.

- Vi har hatt et godt samarbeid med Medietilsynet på dette området. De har hatt fokus på institusjonene.

I Rogaland var det et problem at mange kommunale institusjoner ventet for lenge med å kjøpe dekoder. Men dette problemet var langt mindre i Østfold.

- Jeg har inntrykk av at institusjonene er noe bedre forberedt nå, sier Kirkbakk.

Hytte-dekodere solgt på Østlandet?

Slukkingen 20. mai, berører oppunder 50.000 husstander med antennemottak.

Salget av dekodere har vært godt i de to Østlands-fylkene. Men ifølge Kirkbakk kan en del dekodere ha blitt kjøpt inn til hytter i Østfold der det analoge bakkenettet ble slukket 29. april.

4 av 10 ser digitalt

Etter at det analoge bakkenettet i Oslo og Akershus nå er slukket, vil 37 prosent av Norges befolkning bare motta digitale fjernsynssignaler.

Neste slukking skjer 2. september i Østafjells-området. Da er det fylkene Buskerud, Vestfold og Telemark som blir digitalisert.