Hopp til innhold

2000-tallet: Tv-verden blir digital

Etter nesten fem tiår med fjernsyn i Norge kommer den digitale virkeligheten for fullt, gjennom det digitale bakkenettet. På 2000-tallet blir vi også kjent med driftsleder Narvestad og familien Neshov. Og rett før fjernsynets femtiårs-jubileum må NRK gjennom to kjempeutfordringer: Sendingene fra vinter-OL i Vancouver og Eurovision Song Contest i Norge.

Logo Fjernsynet 50 år

Her er 2000-tallet, år for år:

2000

Interaktiv debatt

Mandag 21. august 2000 åpnet debattprogrammet Redaksjon 21 for direkte kontakt mellom publikum, programskapere og intervjuobjekter via sms, epost og debattforum på NRKs hjemmesider. Redaksjon 21 gikk på NRK1 mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.

Knut Olsen
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Til VG sa programleder Knut Olsen: - Fungerer dette, er det en fin måte for oss å få en umiddelbar kommunikasjon med våre seere på. Privat har han ikke så mye til overs for denne kommunikasjonsformen. Med unger i huset føler han at det hagler med meldinger til enhver tid.

Nærkontakten med seerne viste seg å bli svært vellykket. Allerede få minutter inn i sesongens første sending, hadde flere hundre kontaktet Redaksjon 21 via tekstmelding og epost.

2001

Ti år med Da Capo

Gjennom ti år gledet Vidar Lønn-Arnesen tv-publikummet med Da Capo. Her har allsang stått i sentrum og en rekke artister har sunget med. Det ble laget nesten 200 programmer før det siste gikk på lufta lille julaften 2001.

Vidar Lønn-Arnesen er en av NRKs store veteraner med fartstid fra 1962 til 2010. Han er kjent fra programmer som Ti i skuddet, Musikktelefonen og Countryloftet.

Heder til Pål Bang Hansen

NRKs krølltopp og legendariske filmmedarbeider Pål Bang Hansen blir hyllet med hedersprisen under ”Gullruten”-utdelingen i Bergen. Helt fra fjernsynets barndom var det han som orienterte det norske folk om hva som er verdt å se på kino.

Samiske tv-nyheter

De første samiske tv-nyheter går på lufta 20. august. Prinsesse Märtha Louise gratulerte seerne på perfekt samisk og iført samedrakt. - Av alle de prosessene som foregikk da jeg var NRK-sjef, er det kanskje dette som har gjort meg mest stolt, sa Einar Førde. Oddasat var et samarbeid mellom NRK og SVT, og senere har YLE sluttet seg til.

Video Første Oddasat

Se første Oddasat-sending.


2002

Knallsuksess med Borettslaget

Med Robert Stoltenberg som manusforfatter og spiller av alle sentrale roller skyter NRK innertier med serien ”Borettslaget”. Her møter seerne den biske vaktmester Narvestad, den noe mislykkede Linda Johansen og søsteren Ruth i Tertitten borettslag.

Se videoklipp med Borettslaget i Nett-tv

Mer enn 1,2 millioner så den siste episoden og under ”Gullruten”-utdelingen kunne Robert Stoltenberg motta fire priser for sitt arbeid med ”Borettslaget”

MGPjr

NRK fikk inn 360 bidrag fra barn og unge i alderen 9-15 år da MGPjr ble arrangert for første gang i Norge. Den norske finalen ble holdt i Oslo Spektrum 22. februar, og To små karer vant.

To små karer

To små karer vant den aller første MGPjr.-finalen.

Foto: Ukjent

2003

Første NRK-reality

NRK1 troner på europatoppen og er den fjernsynskanalen i det vestlige Europa med størst grep om sitt hjemlige tv-publikum

Med Eldrebølgen som ble sendt våren 2003 entret også NRK ”reality/virkelighets”-sjangeren. Vi fikk møte tolv godt voksne mennesker som skulle bo sammen og sette opp en revy. En viktig del av opplegget var selvfølgelig å vise alle personlige intriger og konflikter underveis.

Se videoklipp fra Eldrebølgen i Nett-tv

Historien om Norge

I 2003 er Norge tema når Karsten Alnæs forteller oss ”Historien om Norge” i NRK. Den 16 episoder lange serien blir et av tv-årets høydepunkter og er den største historiesatstingen i NRK på ti år.

”Du skal høre mye” har gått på lufta i 16 år da det etter 250 programmer setter punktum 3. juni. Totalt 144 millioner seere har fått meg seg programmene til Tore Skoglund.

2004

Team Antonsen marsjerer inn

Harald Eia, Bård Tufte Johansen, Kristopher Schau og Atle Antonsen gikk helt nye humorveier da de bød på ”Team Antonsen”. Dette var tv-humor av et kaliber seerne tidligere ikke hadde sett. Svært mange elsket humoren, mens andre mente at humorkameratene gikk over både den ene og den andre streken.

Se videoklipp fra Team Antonsen i Nett-tv

Store idrettssatsinger

NRK står for produksjon og direktesending fra Golden League-stevnet i Fana. 173 land har senderettigheter for stevnet, mens det til sammenligning var 153 land som hadde tv-rettigheter til den engelske cupfinalen samme året.

NRK setter også nærmest olympisk rekord fra lekene i Aten. NRK sender over 300 timer sport fra de olympiske lekene, morgen, middag og kveld.

2005

Hederspris til Arne Scheie

Helt siden 1970-tallet har Arne Scheie vært entusiastisk sportsmedarbeider i NRK. Etter hvert har han fått nærmest en legendarisk posisjon som et levende sportsleksikon.

Når Scheie setter prestasjonene til dagens fotballspillere og hoppere i perspektiv sammenligner han dem like gjerne med spillere og hoppere på 1940- og 50-tallet som fjorårets utøvere.

Arne Scheie

Mange fotballelskende nordmenn har et forhold til Arne Scheie.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Under ”Gullruten 2005” ble Arne Scheie hyllet med hedersprisen for sin langvarige og entusiastiske innsats med å formidle store idrettsøyeblikk til det norske folk.

Høsten 2005 ble århundrets nordmann kåret på NRK1. Kong Olav gikk av med seieren, med Einar Gerhardsen og Erik Bye på de neste plassene.

2006

Kvitt eller dobbelt gjenoppstår

Seersuksessen Kvitt eller dobbelt gjenoppstod denne høsten med Nadia Hasnaoui som programleder. Denne gangen var konkurransen for deltakere under 18 år, og temaene var blant andre Donald Duck, Tudordynastiet, Harry Potter, ABBA, Mandela og Chelsea FC.

Se videoklipp fra Kvitt eller dobbelt i Nett-tv

Kvitt eller Dobbelt startet i 1961 med Gunnar Haarberg som programleder, og regnes som det første store suksessprogrammet på norsk tv. Etter ham overtok Knut Bjørnsen som programleder.

Den første som gikk til topps, var Aasta Eriksen i emnet Bibelen.

Se også videoklipp fra gamle dager:
Kvitt eller dobbelt i svart/hvitt
Kvitt eller dobbelt med Knut Bjørnsen

MGPjr blir nordisk

Våren 2006 trakk NRK, SVT og DR seg fra den europeiske finalen av Melodi Grand Prix Junior, og laget istedet en skandinavisk utgave med regler som skal sikre at barna behandles på en forsvarlig måte. Ole Runar Gillebo fra Kyrksæterøra deltok i finalen i Stockholm med Fotball e supert.

Ole Runar Gillebo

Ole Runar Gillebo fikk en billett til Stockholm der han sang Fotball e supert.

Foto: Ole Kaland/NRK


2007

Berlinerpoplene nagler seerne

Dramaserien ”Berlinerpoplene” blir tidenes mest sette norskproduserte TV-drama når den sendes høsten 2007. Nesten en million seere får med seg hver episode i dramaserien basert på bøkene til Anne B. Ragde, om grisebondefamilien Neshov fra Byneset utenfor Trondheim.

Under tv-bransjens egen prisutdeling ”Gullruten” kunne NRK hente tre priser for ”Berlinerpoplene”. Også internasjonalt er serien hedret, der Prix Italia troner øverst på listen.

Berlinerpoplene

Berlinerpoplene vant den europeiske dramaprisen Prix Italia.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Digitalt bakkenett

Høsten 2007 åpnes det digitale bakkenettet for fjernsyn. De første senderne i det nye digitale bakkenettet åpnes i Rogaland 1. september 2007. I løpet av to år skulle Norge gå over fra analog til digital distribusjon av tv-signalene.

NRK varslet den nye tv-tiden med å lansere sin tredje tv-kanal. NRK3/NRK Super skal være et tilbud for barn og unge. Fram til kl 19.00 heter kanalen NRK Super og er et barnetilbud, mens den etter kl 19.00 heter NRK3.

Siden starten har NRK Super skjøvet Disney Channel ned som den mest populære tv-kanalen for de minste.

2008

Himmelblå

7. september 2008 startet dramaserien Himmelblå, en serie som brakte seertallene til værs uke etter uke. Premieren hadde 922 000, og neste episode enda flere. Og da den siste episoden gikk i 2010 var det over 1,3 millioner som tok farvel med Marit, Kim og alle de andre.

Ingen dramaserie på norsk tv har noensinne hatt så høye seertall.

Himmelblå
Foto: Liv Ask / NRK

Himmelblå er NRKs første filbaserte dramaproduksjon. Alle opptak ble gjort med digitalt HD-kamera, lagret på minnekort og redigert digitalt.

Den store reisen

Gode seertall fikk også serien ”Den store reisen” der NRK fulgte tre familier i deres møte med stammesamfunn i mer primitive omgivelser enn våre egne. Serien hadde til tider million-seertall, men måtte tåle kritikk blant annet fordi NRK presenterte serien som dokumentar, noe den strengt tatt ikke var.

Se videoklipp fra Den store reisen i Nett-tv

Roald Øyens påskenøtter er blitt en del av nordmenns påsketradisjoner
Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

25 år med Påskenøtter

I 1983 begynte Roald Øyen med noen små reisespørsmål i etterkant av Dagsrevyen. Mange koste seg med å løse Øyens oppgaver. Populariteten har bare økt med årene og NRKs og Roald Øyens «Påskenøtter» har gått inn som en del av nordmenns påske på linje med appelsin og Kvikk-Lunsj.


2009

Seier i Moskva og heldigitalisert

Over to millioner norske seere så den europeiske finalen i Eurovision Song Contest. I Moskva vant Alexander Rybak mer suverent enn noen har gjort tidligere.

Se videoklipp med Alexander Rybak i Nett-tv

Det betydde at NRK fikk ansvaret for 2010-finalen og startet et stort arbeid for å planlegge sendingen.

1.desember 2009 var det norske tv-nettet heldigitalisert. Da de siste analoge senderne i Troms og Finnmark ble slått av markerte det en overgang til en digital tv-tid. Det betyr bedre og sikrere distribusjon av tv-signalene.

Alle faste husstander i Norge har en garanti for at de skal kunne ta inn fjernsyn digitalt, og det er satt i verk ulike spesialordninger for å sikre at de som bor i signalmessig vanskelige strøk får digital tv-tilgang.

For NRK betyr det at alle som vil, kan benytte seg av hele NRKs tilbud. Mange har klaget på at de ikke har kunnet ta inn NRK2 via de analoge senderne. Nå kan alle se både NRK2 og NRK3 i tillegg til NRK1.

Tore Strømøy ble igjen kåret til «Årets TV-navn» etter nok en runde med Tore på Sporet.

2010

I sitt femtiende år er NRK Fjernsynet stadig norske tv-seeres førstevalg. Mange nasjonale og internasjonale tv-kanaler har kommet til og slåss om tv-publikummets gunst, men NRKs tre kanaler er fortsatt markedsledende som det så vakkert heter i 2010.

Nå er ikke fjernsyn lenger noe en nødvendigvis ser via et fjernsynsapparat. Programmene, eller innholdet, presenteres på en rekke plattformer. Stadig flere ser tv via internett. Nett-tv-en er noe av det mest populære på NRKs nettsted nrk.no, men likevel foretrekker de fleste å se programmene på et fjernsynsapparat.

Størrelsen på skjermene er blitt en helt annen enn da fjernsynet kom i 1960. Nå har mange 40, eller 50 ja kanskje 60 tommers skjermer i sine hjem.

OL og ESC

For NRK var vinter-OL og den europeiske finalen i Eurovision Song Contest de store utfordringene i 2010. Aldri før har NRK kunnet tilby en så komplett OL-tjeneste via radio, fjernsyn og nett.

Samtidig var dette kanskje siste gang NRK kunne tilby en så komplett OL-pakke. Den europeiske kringkastingsunionen, EBU, har tapt kampen om OL-rettighetene fra og med London-OL i 2012. Det betyr trolig at OL-tilbudet vil bli solgt stykkevis og delt til flere kanaler, og en komplett OL-pakke som NRK tilbød i 2010 vil være en saga blott.

Eurovision-finalen på Fornebu var den største tv-produksjon NRK har gjort siden Lillehammer-OL. Rundt 120 millioner tv-seere i Europa og andre deler av verden fulgte sendingen da tyske Lena vant.

Se finalen fra 2010 om igjen i Nett-tv

Les også om tidligere tiår:
1990-tallet: OL på Lillehammer og TV 2 i Bergen
1980-tallet: Da monopolet sprakk og staven brakk
1970-tallet: Farger og kabel-tv
1960-tallet: Nå begynner det!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.