NRK skal fortelle historier fra norsk virkelighet. Historier for oss, om oss og av oss. Historier som kan gi innsikt og forståelse, sette spor og skape bevissthet rundt det vi har felles. Terrorangrepet på regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011 er en slik historie.
Som enkeltmennesker og samfunn ønsker vi å forstå det som skjedde. Konsekvensene av de beslutningene og de handlingene som ble utført i minuttene og timene etter angrepet, har påvirket oss alle. Derfor sender NRK nå den egenproduserte dramaserien «22.juli», skapt av Sara Johnsen og Pål Sletaune. Fiksjonsformen gir muligheter til å forstå hendelsene og konsekvensene for storsamfunnet på nye måter.
Vi møter Anine, som dekker terroren som journalist i Aftenposten. Vi blir kjent med Eivind, som må løse utfordrende oppgaver som politimann i Hønefoss. Anne Cathrine tar imot skadde som anestesilege på Ullevål sykehus. Helga møter sorgen på nært hold som barneskolelærer. Mens Mads er en høyreorientert blogger som inspirerer gjerningsmannen.
Alexandra Gjerpen spiller Anine.
Ane Skumsvoll spiller Anne Cathrine.
Øyvind Brandtzæg spiller Eivind.
Helga Guren spiller Helga.
Fredrik Høyer spiller Mads.
Gjennom det hovedkarakterene opplever, ser, tenker og gjør, fortelles en historie om mennesker, samfunn, systemer, verdier, valg og dilemmaer.
Noen vil nok oppleve det som utfordrende å se en dramatisering av hendelsene under og etter terrorangrepet. Det har vi både respekt og forståelse for. Mange mennesker ble satt i ekstreme situasjoner, som det nesten ikke er mulig å forestille seg eller å forberede seg på. Terrorangrepet er betegnet som det største angrepet på Norge siden andre verdenskrig. Våre nasjonale systemer ble utfordret. Men det ble også enkeltmennesket.
«22.juli» er den mest komplekse dramaproduksjonen vi har laget i NRK og er et stort, felles løft. Vi har ønsket at serien skal oppleves som autentisk og respektfull. Omfattende research og tett arbeid med kilder gjennom seks år har vært nødvendig. Det har vært mange spesielle hensyn å ta. Prosjektet har vokst, jo mer vi lærte.
Serien er finansiert i det vesentlige av NRK, i tillegg til nordiske tv-kanaler, Nordvisjonsfondet og internasjonalt salg. Mange hundre mennesker har vært involvert, nasjonalt og internasjonalt, fra NRK og fra frilansmiljøet.
Felles for alle som har deltatt, står ambisjonen om å lage en dramaserie som får oss til å minnes det som skjedde rundt 22.juli på en verdig måte. En serie som gir oss mulighet til å reflektere over det hver og en av oss opplevde disse dagene, og belyse det andre opplevde.
«22. juli» er en serie for norske seere, som vil fortelle om hvordan vi taklet terrorhandlingene, både som samfunn og som mennesker.
Les også:
Bloggeren Mads sender en kontroversiell kronikk til Aftenposten. Anestesilegen Anne Cathrine havner i klinsj med ledelsen.