Rørt Nymark avsluttet karrieren med årsbeste

LONDON/OSLO (NRK.no): Trond Nymark var ikke fornøyd med 21. plassen i 50-km kappgang. Etter målgang kom tårene. Ikke på grunn av plasseringen, men fordi en idrettskarriere er over.

Trond Nymark OL

Trond Nymark holdt god fart de første 35 kilometerne, men falt av da det gjensto 10.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Trond Nymark

Trond Nymark var full av følelser etter målgang. OL var nordmannens avslutning på en lang og innholdsrik karriere.

Foto: NRK
OLY-ATHL-ATM50W-DAY15/(ATM095101) Russia's Sergey Kirdyapkin celebrates winning men's 50km race walk at London 2012 Olympic Games

En lykkelig Sergey Kirdyapkin går inn til seier i 50-km kappgang.

Foto: LASZLO BALOGH / NTB Scanpix

– Jeg har hatt en fantastisk karriere med store høydepunkter som VM-sølv og andreplass i World Race og European Race. Jeg ville ikke gjort noe annerledes, sier Trond Nymark til NRK.

Den siste setningen klarer han ikke å fullføre uten problemer. Stemmen brister.

– Dette er følelsesladet, sier nordmannen.

Avsluttet med årsbeste

Nymark avsluttet karrieren med 21. plass i OL. Han gikk inn på tiden 3:48,37, som er årsbeste.

– Jeg gjorde det jeg kunne for å gå en god tid. Et eller annet sted mellom 30 og 34 kilometer fikk jeg det. Da kom den berømte hammeren. Da var det bare å holde ut, sier Nymark.

– Jeg hadde håpet på bedre. Tidsmessig er det det beste jeg har gjort i OL. Plasseringsmessig er det ræva. Men jeg ville ikke gjort ting annerledes, sier han.

Olympisk rekord

Russeren Kirdyapkin var suveren i kraftanstrengelsen, og gikk inn til gullet på tiden 3 timer, 35 minutter og 59 sekunder. Det er den tredje raskeste tiden noensinne, og ny olympisk rekord.

Jared Tallent fra Australia markerte seg fra start, og holdt ut samtlige 50 kilometer og tok sølv, nesten minuttet bak russeren.

Kinesiske Si Tianfeng dro fra feltet rundt halvveis i løpet, men ble tatt igjen og fikk til slutt bronse.

– Andre mer skuffet

Norges eneste deltaker holdt god fart de første 35 kilometerne. Men på den siste mellomtiden før mål, ved 45 kilometer, lå han over åtte minutter bak ledende Kirdyapkin.

Tiden 3:48,37 er drøye syv minutter dårligere enn hans personlige rekord, men likevel årsbeste for Nymark.

– Jeg hadde håpet å perse. Jeg lå lenge an til å gjøre det, men jeg fikk det mot slutten. Jeg er virkelig imponert over tidene her i dag. De som har gått under 3:40 er nok mer skuffet enn meg, sier nordmannen.

Hele sju utøvere gikk under fire timer og 40 minutter.

Mannefall og rullestol

At 50 kilometer i hurtig gange er en kraftanstrengelse er det ingen tvil om. Flere løpere brøt underveis, og mange kollapset i mål.

TV-bildene viser hvordan flere av utøverne må få hjelp etter målstreken, og flere blir kjørt vekk i rullestol.

Det var også åtte utøvere som ble diskvalifisert underveis av ulike grunner. En av disse var Erick Barrando fra Guatemala. Han vant sølv i 20-kilometerklassen, selv med to røde kort. I dagens 50-kilometerklasse, hvor han lenge lå i tetgruppen, ble han stoppet etter drøye 40 kilometer fordi han pådro seg tre røde kort.

Så slitsomt kan 50km kappgang være

Så slitsomt kan 50km kappgang være