– Dette er OLs største sensasjon

LONDON/OSLO (NRK.no): Keshorn Walcott (19) fra Trinidad og Tobago kom nærmest fra intet og sikret seg OL-gull i spyd. Den største sensasjonen på over 20 år, mener spydekspert.

Sensasjonell gullvinner i spyd

Keshorn Walcott vant OL-gullet i spyd. For ett år siden hadde 19-åringen en personlig rekord på 75,77 meter. Se vinnerkastet her!

Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen overrasket alle da han tok OL-gull i 2004. Åtte år senere var det en annen unggutt som gjentok bedriften.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

– Walcott er en av årets største sensasjoner. Det nye spydet kom i 1986, dette er den største mesterskapssensasjonen siden den gang og den største sensasjonen i OL, sier Håvard Johansen til NRK.no.

Johansen er toppidrettssjef ved Wang Toppidrettsgymnas og følger spydkonkurranse tett.

– Han overraskset med ved å ta seg til finalen, og han overrasket definitivt ved å ta gullet, sier Johansen.

Andreas Thorkildsen var ikke på sitt beste i spydfinalen og havnet på sjetteplass. Heller ikke noen av de andre forhåndsfavorittene var i nærheten, og dermed var bordet dekket for outsiderne.

Ukjent sensasjonsmann

En av dem var Keshorn Walcott. I sitt andre kast sendte 19-åringen spydet 84,58 meter. Kastet var også ny personlig rekord for unggutten, som hadde kastet 82,83 meter før finalen i kveld.

– Jeg gikk bare ut der og tok det med ro. Jeg var overraskset over at jeg nådde finalen, sier gullvinneren.

Tenåringen smiler beskjedent når han møter NRK i kjelleren under olympiastadion. Når vi kaller ham «mr. Walcott», stopper han et øyeblikk og smaker på tittelen og ler litt før han svarer.

– Dette betyr alt. Jeg trener så hardt jeg kan og prøver å nyte hvert øyeblikk ute på arenaen, sier han.

Walcott har hatt en rivende utvikling det siste året. I fjor hadde han en personlig rekord på 75,77 meter.

– Det er vel nesten ingen som hadde hørt om ham før i dag, sa NRKs friidrettskommentator Karen-Marie Ellefsen.

Andre OL-gullet for Trinidad

I sommer ble han juniorverdensmester i spyd. Lørdag kveld sikret han Trinidads andre OL-gull i historien. Hasley Joachim Crawford tok det første på 200-meter i Montreal i 1976.

Crawford har fått en stadion oppkalt etter seg i hjemlandet. På spørsmål fra NRK om hva han tror skjer når han kommer hjem, svarer han beskjedent.

– Jeg er bare takknemmelig i dag. Jeg vil være fornøyd uansett hva de finner på til meg.

I en konkurranse der den ene favoritten etter den andre ristet oppgitt på hodet over egne prestasjoner, var han den eneste som klarte å prestere opp mot sitt beste.

Selv mener tenåringen at mange av konkurrentene virket nervøse.

– Jeg hadde ikke noe press på meg, for ingen forventet medalje av meg. Så jeg tenkte bare at jeg skulle gå ut og der og nyte, og kanskje sette personlig rekord. Mange av de andre hadde nok mye mer press. Derfor gikk jeg ut og tenkte at jeg skal ikke være sånn. Jeg tror jeg lyktes, sier han.

Imponerte konkurrentene

Keshorn Walcott

Keshorn Walcott var fornøyd da han i det hele tatt kom til finalen. Han kunne knapt tro det som skjedde da han endte med gull.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

I 2004 var det Andreas Thorkildsen som overrasket stort da han tok OL-gull i spyd.

Åtte år senere fikk nordmannen selv kjenne hvordan det var å bli slått av en ukjent utøver.

– Jeg fulgte ikke så mye med da han kastet. Han er bra, og vinner OL-gull som junior. Det er pent, sier Andreas Thorkildsen til NRK.no.

Walcott sier han har hatt Thorkildsen som forbilde i mange år, og synes derfor det er spesielt plutselig å slå ham.

– Jeg har sett opp til Andreas helt siden jeg ble klar over hvem han var. Jeg har sett videoer av ham. Jeg ser opp til ham, for han er en stor spydkaster.

Før spydfinalen var det noen som fortalte Walcott hva Thorkildsen hadde fått til da han vant et overraskende gull i 2004.

– De sa jeg kunne gjøre som Andras. Jeg sa bare puh… Jeg tenkte at min største prestasjon var at jeg i det hele tatt kom til finalen, sier han.

Svakt nivå

Selv om lørdagens sensasjonsmann er ukjent for de fleste, har Håvard Johansen sett unggutten i aksjon før. Han var tilstede da Walcott tok gull i junior-VM i sommer.

– Jeg satt og tenke på om han skulle være med i OL, og fikk bekreftet at det skulle han. Men at han kom seg til OL-finalen, det var så rått at jeg nesten lo. Når han åpner med å perse i finalen... Det er helt, helt utrolig, sier Johansen.

Men bortsett fra ungguttens overraskende gull, var det ikke mye å glede seg over i finalen.

– Det er en utrolig skuffende spydfinale når vinnerkastet ender på under 85 meter. Jeg kan ikke huske sist jeg så en så dårlig konkurranse med så mange av verdens beste spydkastere, sier Johansen.

Imponert er heller ikke finalens norske utøver.

– Walcott er den eneste som presterer noe som likner bra. Han perser og er 19 år. Han er den eneste som gjør noe fornuftig, sier Thorkildsen.

– Kunne gjort comeback

Tidligere spudkaster Per Erling Olsen er heller ikke særlig imponert over prestasjonene i spydfinalen.

– Dette var så dårlig at jeg kan gjøre comeback, sier han og ler.

Olsen er likevel imponert var kastene til gullvinneren.

– Han virket avslappet. Det er veldig viktig når du kaster spyd. En avslappet muskel jobber fortere, forklarer Olsen.

– Jeg har ikke hørt om ham tidligere. Dette var veldig overraskende. Det er moro at det kommer noen nye. Det trengs når de gamle ikke klarer å få til noen ting, sier han.