Fadesene, publikumssvikten og gleden: Slik arrangerte britene OL

Det startet med en arrangørtabbe, publikumssvikt og billettskandaler, men OL i London vil bli husket som en idrettsfest - både for utøvere og publikum. IOK-presidenten er storfornøyd med arrangøren.

Billettblemme og gulljubel

OL åpnet med billettrøbbel for blant andre Robet Wiley, men etter litt startproblemer ble det folkefest med Mohamed Farah og andre britiske medaljevinnere.

Foto: NRK/AFP
Eva Hongshagen
Journalist
Jacques Rogge

Jacques Rogge er strålende fornøyd med hvordan OL i London har blitt avviklet.

Foto: VOISHMEL / Afp
Soldater fyller tomme seter

OL-sjef Sebastian Coe hentet inn soldate for å fylle tomme tribuner i London.

Foto: MIKE BLAKE / Reuters
Jessica Ennis

Jessica Ennis sørget for britisk gulljubel på friidrettsbanen. Derfra og ut har det vært enorm medaljefangst for vertsnasjonen.

Foto: Martin Rickett / Pa Photos
Publikumsfest

Etter litt startproblemer publikumsmessig, endte OL i en stor folkefest. Her feirer britene MOhamed Farahs andre gull.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp
Camero og Farah

Statsminister David Cameron gir tommelen opp for arrangementet briten har levert. Her sammen med Mohamed Farah som sørget for to gull til Storbritannia.

Foto: Max Nash / Pa Photos

– Jeg er en glad og takknemlig mann. Den 6. juli i 2005 lovet London et OL for utøverne. Det er akkurat det vi har fått, sa Jacques Rogge, president i Den internasjonale olympiske komité (IOK) søndag.

Sammen med sjefen for OL i London, Sebastian Coe, møtte han verdenspressen for å oppsummere lekene i London.

– Mange utøvere har skrevet historie. Leken var absolutt fantastiske. London har absolutt gitt de olympiske leker et nytt løft, sa Rogge.

Åpnet med kjempetabbe

Det har likevel ikke gått helt knirkefritt for seg i London. Arrangøren gikk på en blemme allerede første konkurransedag, før leken var offisielt åpnet.

De nordkoreanske fotballspillerne opplevde en fornærmelse av de sjeldne, da arrangøren viste det sørkoreanske flagget ved siden av bildene av spillerne på presentasjonen før kampen.

To dager senere var det glemt. Få hadde trodd det var mulig, men arrangøren i London leverte en åpningsseremoni helt på høyde med kinesernes i Beijing for fire år siden

Ved åpningsseremonien avla også dommerne løfte om å gjøre sitt beste i OL. Det løftet fulgte ikke boksedommer Ishanguly Meretnyyazov. Han ble sendt hjem fra OL etter svært kontroversiell dømming.

Dommerne var imidlertid ikke alene om det. Åtte kvinnelige badminton-spillere ble kastet ut av OL etter at de ikke gjorde sitt beste for å vinne.

En som prøvde å gjøre sitt beste, men likevel ble utsatt for feil, var den kinesiske sleggekasteren Zhang Wenxiu. På grunn av en feil i arrangørens måleutstyr ble Wenxiu først utropt som bronsevinner. Bare minutter senere ble det klart at hennes tyske konkurrent hadde kastet lenger og overtok medaljeplassen.

Publikumssvikt og billettblemmer

Ikke bare på utøvere ble rammet av problemer. Til skytekonkurransene på andre konkurransedag var det solgt billetter til flere tilskuere enn arenaen hadde plass til. Dermed ble både tilskuere, pressefolk og internasjonale idrettstopper stående utenfor konkurransearenaene.

Ved stupkonkurransene måtte dessuten arrangøren tilby penger tilbake til publikummere som ikke fikk se hele konkurransen - selv om de satt i svømmehallen.

Paradoksalt nok opplevde også arrangøren publikumssvik t i samme periode. Ved flere øvelser stod utallig med plasser tomme på tribunene. OL-sjef Sebastian Coe hentet inn soldater for å fylle OL-tribunen.

Hjemmehåpene sikret gull og publikumsfest

– Siden London fikk OL har jeg stadig sagt til britene at vi trenger gull. Det er viktig for humøret til folket og for atmosfæren i lekene, sa Rogge søndag.

IOK-presidenten hadde rett.

Det gikk seks dager fra OL-ilden var tent til vertsnasjonen kunne juble for sitt første gull. Anna Watkins og Katheringe Grainger var sterkest i dobbeltsculler for kvinner. Samme dag tok britene nok et gull ved Bradley Wiggins. Han var uslåelig på tempoen.

Da hadde også publikumstallene bedret seg. Balt annet var friidrettsarenaen fullsatt dag etter dag, både på formiddags- og kveldsøktene.

Britenes yndling, sjukamputøver Jessica Ennis, var en av dem som sørget for elleville tilskuere på tribunen. Hun levde opp til forventningene, og til enorm jubel fortsatt hun gullsankingen for vertsnasjonen. Samme dag tok Mohamed Farah sitt første av to gull i London.

Deretter har det strømmet på med medaljer for Storbritannia. Vertsnasjonen har skaffet seg 29 medaljer av edleste sort. I tillegg har de 16 sølv og 19 bronse.

Størst har gullfangsten vært i Velodromen. Britene har tatt med seg hele sju gull i banesykling.

Stolt statsminister

Arrangementet har ikke bare gjort Rogge stolt. Statsminister David Cameron er stolt over hva britene har levert som arrangør.

– Storbritannia leverte. Vi viste verden hva vi er laget av. Vi minnet oss selv på hva vi kan utrette, sa han søndag kveld.

Og heller ikke statsministeren kunne oppsummere OL uten å nevne medaljefangsten.

– Vi har ikke vært så høyt på medaljestatistikken på over 100 år. Disse små øyene, bestående av 60 millioner mennesker, tar tredjeplass bak land som er fem og ti ganger vår størrelse, avsluttet statsministeren.