Slik «dopes» bordtennis-racketene

De fleste utøverne i OL blir dopingtestet jevnlig, men bordtennissporten har i tillegg store problemer med en litt annerledes form for ulovlig prestasjonsfremming - smøring av racketene.

Bordtennistopp om rackertjuks

Bordtennistopp om rackertjuks

– Det er veldig mange som gjør det, men det er dessverre vanskelig å oppdage og få bukt med, sier Adham Sharara, president i det internasjonale bordtennisforbundet.

Han innrømmer gladelig at sporten har et stort problem: spillere som jukser med racketen for eksempel ved å smøre på såkalt «fartlim» eller «booster».

Vanskelig å oppdage

«Booster» lages av stoff som som gjør at man kan få mer fart og større rotasjon på ballen.

– Reglene er veldig klare. De sier at du kan ikke gjøre noe med racketen, ikke manipulere den på noen måte. Om man gjør det, ser jeg på det som juks, slår Sharara fast.

Problemet er at juksingen er nesten umulig å oppdage.

Det finnes kontrollmaskiner som leser av gassene racketen avgir, og dermed kan avsløre de eldste typene av booster. Men de nyere typene er gjerne laget uten løsemiddel og gir ikke utslag.

– Utgjør en stor forskjell

Enn så lenge mangler det internasjonale bordtennisforbundet avansert nok utstyr til å enkelt kunne avsløre bruk av denne typen midler.

– Dessverre er det nok mange som ser sitt snitt til å jukse, sier Raymond Gonzales, NRKs bordtennisekspert og tidligere landslagsspiller.

Gonzales brukte booster på sine racketer da det var lovlig. Han ga seg på landslaget i 2004.

– Det utgjør faktisk en stor forskjell. Det er stor forskjell på racketen med og uten. Det er sånn at man faktisk kan høre det om man har brukt middel på racketen. Lyden forandres, og man kan gjerne se at det går fortere, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OS 2012

Også det blå dekket har manet til diskusjon i bordtennismiljøet. Svenske Jörgen Persson mener kineserne fikk fordel av den nye fargen, ettersom de er de eneste som har trent på det før OL. Dekket bruker å være rødt.

Foto: Tobias Röstlund / SCANPIX / NTB scanpix

Kan være helseskadelig

Hovedsaklig er boosterne ulovlige fordi de er laget av helsefarlige stoffer. Men også fordi man ønsker at alle skal kunne konkurrere på likt grunnlag.

Gonzales tør ikke gjette på hvor mange som har jukset med racketene sine i OL, men sier han er klar over at mange gjør det.

Bordtennispresidenten oppdager ofte spillere som jukser når han er på stevener.

– Jeg klarer ofte både å høre og se at de har tuklet med racketen. Da går jeg alltid bort til treneren og sier hva jeg mener om saken. De nekter hver gang, og sier «bare test oss». Men det er jo ikke så lett, sier han.

Har sluttet produksjonen

De nye boosterne er ikke like helseskadelige som de gamle, men presidenten vil likevel ha nulltoleranse.

– Jeg forstår godt at de er bekymret, for dette har pågått veldig lenge. Det er også spillernes ansvar å gjøre idretten så rettferdig som mulig, og det er synd at mange likevel jukser, sier Gonzales.

Han sier det likevel er håp, ettersom det hele tiden jobbes med å utvikle utstyr som klarer å avsløre de nye stoffene som brukes.

Fabrikantene har også stort sett stanset produksjonen, men juksemakerne forsyner seg fortsatt av lagrene som finnes.

Tirsdag er det finale i kvinnenes lagkonkurranse fra klokken 16.30. Onsdag til samme tid er det finaler for herrene.

NRK.no streamer herrenes finale direkte fra klokken 16.45 her.