Olympiatoppen har ikke penger til å erstatte disse

LONDON (NRK.no): – Vi trenger mer penger for å kunne prioritere unge utøvere som skal kunne ta medalje i OL om fire år, innrømmer toppidretssjef Jarle Aambø.

Gunn-Rita Dahle (t.v.), Olaf Tufte, Eirik Verås Larsen, Tore Brovold og Andreas Thorkildsen

I OL i Rio de Janeiro om fire år kommer verken Gunn-Rita Dahle (t.v.), Olaf Tufte eller Eirik Verås Larsen til å være med. Tore Brovold og Andreas Thorkildsen er også veteraner i sommer-OL, de har foreløpig ikke sagt noe om hvor lenge de holder på.

Foto: Scanpix

Siden flertallet av dagens beste norske sommerolympiere legger opp etter London-OL, må Olympiatoppen få frem unge utøvere for kunne opprettholde målet om fem til sju medaljer i Rio de Janeiro om fire år.

Problemet er at Olympiatoppen ikke har penger til en slik satsing.

– Jeg vil ikke gå rundt og være bekymret, men jeg ser noen utfordringer, sier toppidrettssjef Jarle Aambø og forklarer det enkle problemet:

– Vi må få inn mer penger for å kunne prioritere de unge i sterkere grad.

Pengene skal hovedsaklig komme fra tippenøkkelen som kulturdepartementet styrer.

– Krevende med medaljer

Frem til nå har Olympiatoppen bevisst valgt å bruke penger og ressurser på de beste. Det skal de fortsette med. Det som er nytt er at de samtidig skal - og må - få frem nye utøvere.

– Arbeidet med å få frem unge utøvere må starte , hvis ikke blir det krevende å ta medaljer i OL om fire år, sier Aambø med trykk på «nå».

Sommer OL i London 2012 Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen (21) imponerte med en sterk 5.-plass på 1500-meter i OL. Han er en av få unge nordmenn som peker seg ut som mulige medaljekandidater i OL om fire år.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Nådde ikke målet

Midt under herrenes OL-maraton søndag formiddag inviterte toppidrettssjefen norske medier til en oppsummering av London-OL.

Han startet med å si at det er grunn til å være kritisk når målet om fem til sju norske medaljer ikke ble nådd (vi tok fire).

Mens Urige Buta slet seg gjennom den stekende varmen i Londons gater og tv-helikopteret sirklet over pressekonferanseteltet forklarte Aambø det alle har fått med seg: Norsk sommeridrett står overfor et enormt generasjonsskifte.

Lille Norge

Gullmedaljekandidatene Eirik Verås Larsen (36), Olaf Tufte (36) og Gunn-Rita Dahle Flesjå (39) forsvinner nå fra den norske OL-troppen. Bak dem er det tynt.

I arbeidet med å få frem nye medaljekandidater påpeker Aambø en begrensning:

– Norge kan ikke bli best i alt.

Velger og vraker

Ifølge toppidrettssjefen betyr det at Olympiatoppen kommer til å velge enkelte idretter som får mulighet til å satse på de unge. Hvilke som velges avhenger, ifølge Aambø, mye av innstillingen til særforbundene.

– Dersom et særforbund ikke vil være med på Olympiatoppens vilkår og satse, velger vi andre idretter, sier Aambø som ikke har bestemt seg for om han fortsetter som toppidrettsjef frem til Rio-OL i 2016.