OL-mesteren slapp unna - norske Mina (15) ble disket

Mina Marie Heyerdal Klausen ble diskvalifisert for et såkalt «delfinspark» i Paralympics - det samme sparket som gullvinner Cameron van der Burgh slapp unna med i OL.

Delfinspark

Cameron van der Burgh (til høyre) slapp unna da han jukset i gulløpet under OL i London (øverst til venstre). Mina Marie Heyerdal Klausen gjorde det samme i dag, men hun ble diskvalifisert.

Foto: NTB scanpix/Bildemontasje NRK

– Det går bra, jeg overlever. Verden går ikke under av dette, sier Mina Marie Heyerdal Klausen Klausen.

15-åringen, som har cerebral parese i høyre side av kroppen, var så nervøs før sin beste øvelse i Paralympics at hun tok et spark for mye under vann.

– Det er nervene. Jeg glemmer jo helt undervannstaket når jeg begynner å svømme, også ender det med at jeg på en måte jukser. Det er veldig fort gjort! sier hun til NRK.

Se Heyerdal Klausens løp her:

Mina diskvalifisert på grunn av for mange benspark

Se Mina Marie Heyerdal Klausens løp. Det er ikke lett å se på klippet, men hun tok et spark for mye de første sekundene.

– Dommerne ekstra oppmerksomme etter OL

Hun var i perlehumør etter at hun svømte fort nok til finale på 100 meter bryst i klassen SB7, men så kom sjokkbeskjeden: Hun var blitt diskvalifisert for å sparke én gang for mye i starten. Da kom også en tåre eller to.

– Det er synd, for hun kunne ha fått vist hva hun er god for i finalen, sier landslagstrener Morten Eklund til NRK.

– Dommerne er ekstra oppmerksomme på akkurat det der på grunn av det som skjedde i OL. De slår ned på det med én gang. , sier Eklund.

Jukset i OL

Det er nemlig langtfra første gangen en svømmer tar et spark for mye. I OL for et par uker siden innrømmet gullvinneren på 100 meter bryst, Cameron van der Burgh, at han jukset da han satte verdensrekord i finalen.

Han dediserte gullet og rekorden til avdøde Alexander Dale Oen, men måtte krype til korset da en australsk TV-kanal viste ham bilder av løpet.

– Hvis man ikke gjør det havner man bakpå. Det er åpenbart ikke det moralsk riktige å gjøre, men jeg er ikke villig til å ofre fire år med hardt arbeid, når jeg vet noen andre er villige til å gjøre det og slipper unna med det, sa Van der Burgh.

Se van der Burghs «delfinspark» her:

Her jukser gullvinneren i rekordløpet

Cameron van der Burgh jukset i løpet han dediserte til Alexander Dale Oen.

– Dyrekjøpt erfaring

Nå ble altså den norske 15-åringen diskvalifisert for nøyaktig det samme sparket.

– Diskingen er helt fair, men det er jo litt surt. Det er en dyrekjøpt erfaring, sier landslagstrener Eklund.

Heyerdal Klausen har uansett Paralympics i Rio om fire år som sitt store mål. Da er hun 19 år.

– Det ble litt bittert, men jeg gjorde det jeg kan best med verdens beste svømmere. Det er det som teller nå. Finalen kommer i Rio uansett, sier hun med et smil.