Norbert stod for en av tidenes største løpe-lurerier

To amerikanere får æren for joggebølgen på tidlig 70-tall, Frank Shorter og Bill Bowerman. De to bør imidlertid sende en varm tanke til den unge tyskeren Norbert Südhaus!

Norbert Südhaus i det han løper inn på Olympiasstadion i München

Norbert Südhaus i det han løper inn på Olympiasstadion i München i 1972. Like etter kommer Frank Shorter inn på stadioen.

Foto: Karl Schnörrer / DPA / NTB SCANPIX

Den olympiske maratonkonkurransen i München i 1972 fant sted bare noen dager etter at palestinske terrorister myrdet elleve israelere inne i deltagerlandsbyen. Sjokket og sorgen var enorm.

Noen nasjoner trakk seg, enkelte deltagere reiste hjem. Münchens borgermester ville avlyse lekene, men Den internasjonale olympiske komité (IOC) vedtok at lekene skulle fortsette etter en minnehøytidelighet på Olympiastadioen. The Show must go on.

Klokken 15.00 på avslutningsdagen den 10. september stilte derfor 73 deltagere til start.

Joggingens far

Som trener var Bill Bowerman en legende. De som trente under ham på University of Oregon - brødrene Arne og Knut Kvalheim inkludert - vant konkurranser og satte rekorder.

Bill Bowerman og Franks Shorter

Mange mener Bill Bowermann (t.v) og Frank Shorter var den moderne joggebølgens fedre.

Foto: AP Photo/Oregonian, Paul Kitagaki Jr./Wikipedia Creative Commons / AP Photo

Men Bowerman var mer enn en løpetrener, han ville utvikle selve sporten. Det var ikke han som oppfant joggingen, men han satte rolig løping i system.

Det var Bowerman som gjorde denne langsomme forflyttingen til en treningsform for alle. Og han skaffet folk behagelige sko til å løpe i!

Fru Bowermans vaffeljern

På 60-tallet løp man i de turnskoene man hadde. Blå tøysko med hvit kant rundt den tynne sålen.

Så kom tennisskoen. Den var hvit, stødigere og ikke minst - siden den slags hadde begynt å få betydning - uendelig mye coolere. I tillegg kunne den brukes til sport og fritid.

Men Bowerman ville videre. Han tok utgangspunkt i fysikkens lover: Hvis skoen var noen gram lettere, ville det bety at en langdistanseløper slapp å løfte flerfoldige kilo underveis. Han begynte å eksperimentere med nye materialer og design, han tenkte komfort og gnagsår, og ble sko-gründer.

Han var med på å starte skofabrikken Nike og var mannen bak den berømte «vaffelsålen», som familiens vaffeljern sto modell for.

Landlagstrener

I München i 1972 var Bill Bowerman landslagstrener og Frank Shorter var USAs håp på maraton.

Og han så ut til å innfri.

Mot slutten ledet 24-år gamle Shorter med over to minutter på sine argeste konkurrenter.

Frank Shorter var amerikaner, men han var født i München. Han ble derfor meget overrasket da han - byens ektefødte sønn - ble møtt med piping og buing da han kom inn på stadion etter nærmere 42 kilometers løping.

Han hadde forventet en adskillig triveligere mottagelse.

Norbert Südhaus i tet

Det de 80.000 tilskuerne visste, men som Frank Shorter ikke var klar over, var at Norbert Südhaus hadde løpt i forveien og mottatt applausen.

Den unge studenten hadde tatt på seg kortbukse og en singlet, et hjemmelaget startnummer 72 og datidens løpesko. Og da Shorter nærmet seg maratonporten sto Südhaus klar og smatt gjennom tunellen og inn på stadion et snaut minutt før amerikaneren.

Han hadde lengre hår og andre farger enn Shorter, og han manglet amerikanerens bart!

Men han var ikke så lubben og luntete i travet som kritikerne i ettertid har hevdet.

  • Se BBC kommentere oppløpet her (ekstern lenke)

Ingen stanset ham. Hvilken funksjonær vil ta ansvaret for å stanse en mann som - etter alt å dømme - leder OLs maratonløp! Så Südhaus fullførte en runde og stakk ut den samme tunellen han var kommet inn - og forsvant ut - eller inn i OL-historien.

Han ba senere om unnskyldning og hevdet motivet bare var å bidra en smule til sinnets munterhet i kjølvannet av terrortragedien.

Joggebølgen

Men episoden - av mange kalt skandalen - gjorde at flere ble oppmerksomme på løpingens fortreffelighet enn hva som ville ha skjedd uten Südhaus' noe smakløse morsomhet.

Maraton-konkurransen i München regnes i ettertid som selve startskuddet for første etappe i den moderne joggebølgen. Bowermann raffinerte sine produkter og NIKE ble verdensledende på løpesko.

Frank Shorter ble et varemerke og gullmedaljevinneren ble en gigant innen treningstøy.

Her hjemme begynte Dagbladet å selge grå joggedresser og seks år etter München - i 1978 - vant Grethe Waitz New York Marathon for første gang.