Her er beviset som endrer norsk idrettshistorie

Norske idrettshistorikere har fått dokumentasjon på at to amerikanske OL-gull fra 1904-lekene i St. Louis faktisk tilhører Norge. Avsløringene gjør de to bryterne Charles Ericksen og Bernhoff Hansen til Norges aller første OL-gullvinnere i historien.

Charles Ericksen Bernhoff Hansen

Til venstre sees Charles Ericksen, i Norge kjent som Karl Fredrik Eriksen, sitt statsborgerbevis. Utringet ser man at Ericksen ble amerikansk statsborger først 22. mars 1905 - altså året etter at han tok OL-gull i fribryting under St. Louis-lekene ble arrangert. Til høyre er et bilde av den andre norske gullvinneren fra St. Louis-lekene - Bernhoff Hansen.

Foto: Norsk Idrettsleksikon/NRK

De to fribryterne var nemlig fremdeles norske statsborgere da de deltok og tok OL-gull i de tredje olympiske lekene, i St. Louis i 1904.

Det har idrettshistorikerne Tom A. Schanke og Arild Gjerde fått dokumentasjon på.

Charles Ericksens statsborgerbevis (se bildet øverst) indikerer at Tønsberg-bryteren først ble amerikansk statsborger etter lekene i St. Louis.

– Jeg har måttet nøye meg med å lansere teorien om at de kanskje var norske statsborgere da de tok gull, men nå har jeg fått den endelige dokumentasjonen som bekrefter min teori. I går mottok jeg en kopi av statsborgerbeviset til Charles Ericksen. Han ble amerikansk statsborger først i 1905 - altså etter lekene i St. Louis. Det gullet er norsk!, sier Tom A. Schanke til NRK.no.

Kom fra Norge - brøt for USA

Bernhoff Hansen

Arkivbilde av bryteren Bernhoff Hansen. NRK har ikke lykkes i å spore opp bilder av Charles Ericksen.

Foto: NRK

– Når det gjelder Bernhoff Hansen var han aldri amerikansk statsborger. Han var registrert som «alien», altså utenlandsk eller fremmed, helt frem til 1925, sier Schanke.

Hansen bodde resten av livet i USA, og døde i New York i 1950. Høyst sannsynlig fikk han aldri noe amerikansk statsborgerskap, hevder idrettshistorikerne.

På IOCs offisielle lister over olympiske gullvinnere, står Hansen og Ericksens gull fra 1904-lekene, i henholdsvis tungvekt og weltervekt, fremdeles oppført som amerikanske gull.

Men det skal det nå bli en endring på, hvis Schanke får det som han vil.

– Norges Idrettsforbund har nå dokumentasjon på at de to bryterne var norske statsborgere. Følgelig skal vi ha de to gullene som er godskrevet USA. Det er våre gull - vi vil ha dem, selv om det er 108 år siden, fastslår Schanke.

(artikkelen fortsetter under bildet)

IOCs liste over gullvinnere 1904

Dette utsnittet er hentet fra IOCs offisielle lister. Her ser man (utringet) at Charles Ericksen og Bernhoff Hansens gull står oppført som gull tilhørende USA.

Foto: Olympic.org(Faksimile)

Endrer idrettshistorien

De nye avsløringene får store virkninger for den norske idrettshistorien. Frem til i dag har troppsturnerne og skytter Gudbrand Skatteboe vært regnet som Norges første olympiske mestre. De tok gull i ekstralekene i Athen i 1906.

Nå må idrettshistorien skrives om.

– I alle år har troppsturnerne vært våre første offisielle OL-gullvinnerne, men nå kommer Bernhoff Hansen og Charles Ericksen før dem, sier Schanke.

De to bryternes gull vil øke den norske gullfangsten i sommer-OL fra 58 til 60 gullmedaljer. Hvem som er den aller første norske olympiske gullvinner, er imidlertid ikke Schanke sikker på.

– Det vet jeg ikke, for bryteøvelsene var på samme dag. Men det skal jeg finne ut av, sier Schanke.

* Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Idrettspresident Børre Rognlien eller IOC-medlem Gerhard Heiberg i dag.

VIDEO: Se reportasje om Bernhoff Hansen fra 2004:

Tok gull i 1904

Bernhoff Hansen