Dale Oens kompis innrømmer juks i gulløpet

Cameron van der Burgh innrømmer å ha brukt ulovlige spark på 100 meter bryst. Sørafrikaneren tok gull på distansen, og dediserte det til sin avdøde venn Alexander Dale Oen.

Her jukser gullvinneren i rekordløpet

SE VIDEO: I denne videoen ser man tydelig at Cameron van der Burgh sparker tre ganger på delfin-måten helt i starten av løpet. Det er to for mange. Hele distansen kan du se lengre ned i saken.

Cameron van der Burgh

Denne gullmedaljen innrømmer Cameron van der Burgh å jukset for å vinne.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

– Jeg tviler på at han mister gullet, sier NRKs svømmeekspert Ove Eriksen til NRK.no.

Van der Burgh satte også verdensrekord på distansen.

Det er i et intervju med den australske avisa Sydney Morning Herald at gullvinneren innrømmer å ha brukt såkalte delfinspark.

Dette er en teknikk som vanligvis benyttes i butterfly, men som bare er tillatt én gang per vending i bryst.

Videoen over viser tydelig at van der Burgh, og de fleste andre, tar to raske slike spark med en gang han kaster seg ut i vannet, og ytterligere ett til før han stiger til overflaten. Ifølge regelverket er dette altså to delfinspark for mye.

Mener «alle» gjør det

Van der Burgh innrømmer jukset, men unnskylder seg med at hele feltet gjør det samme.

– Hvis man ikke gjør det havner man bakpå. Det er åpenbart ikke det moralsk riktige å gjøre, men jeg er ikke villig til å ofre fire år med hardt arbeid, når jeg vet noen andre er villige til å gjøre det og slipper unna med det, sier Van der Burgh.

Han påpeker på at de samme tv-bildene som avslører ham, også avslører de andre i feltet.

– Det er ganske pussig at australierne klager på dette. Undervannskameraene viser tydelig at australieren (sølvvinner Christian Sprenger, journ. anm.) i banen ved siden av meg gjør akkurat det samme, sier han til Sydney Morning Herald.

Det er ikke første gang det blir kontroverser rundt en gullvinner på brystdistansene.

I VM i Shanghai i fjor sommer vant brasilianske Felipe Silva gull på 50 meter bryst, men reprisen fra undervannskameraet viste tydelig at han sparket seg i mål på ulovlig vis.

Les videre under videoen!

Vant for Dale Oen

SE VIDEO: Se hele gulløpet til van der Burgh.

Kjent problem

Også i van der Burghs tilfelle er det videokameraene under vann som først avdekket jukset. Dommerne har ikke tilgang til disse bildene underveis, og kan bare dømme utfra det de ser bra bassengkanten.

NRKs Ove Eriksen mener problemet har blitt mindre, og blir veldig overrasket over van der Burghs innrømmelser.

– Det har vært et problem tidligere, men dommerne har blitt veldig nøye på dette. Jeg har ikke opplevd det som noe problem i London før nå, sier han.

I et stevne i Sverige i 2010 forsøkte man videodømming for å få bukt med sparkejukset, noe som var meget velkomment i den norske leiren, som lenge har vært kritiske til hvordan det internasjonale svømmeforbundet (FINA) har håndtert problemet.

– Det er ekstremt negativt at det er inkonsekvent dømming på det. Mitt sterkeste ønske er at man klargjør reglene og blir konsekvent, men det er kanskje ikke mulig uten videodømming, har svømmetrener Sondre Solberg uttalt til NRK.