Utropt til bronsevinner - så kom sjokkbeskjeden

Zhang Wenxiu tok med seg det kinesiske flagget og feiret OL-bronse i slegge, men feiringen kom for tidlig. Da dommerne fikk orden på det måleutstyret, rykket Betty Heidler opp på pallplass.

Feiret OL-bronsen for tidlig

Mens Zhang Wenxiu løp æresrunde og trodde OL-bronsen var hennes, trippet Betty Heidler rundt dommerne og ventet spent på målingen av femte kast. Medaljeforvirring skyldtes en feil på målesystemet. Da lengden omsider ble målt, rykket Heidler opp på pallplass og Wenxiu ned til fjerde.

Eva Hongshagen
Journalist
Betty Heidler

Etter mye om og men var det Betty Heidler som kunne ta med seg flagget og feire OL-bronse.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

– Jeg er veldig oppbragt og veldig sjokkert. Jeg forstår ingenting, spesielt med tanke på at resultatet ble annonsert. Jeg trodde jeg var en bronsevinner, sier Zhang Wenxiu ifølge AFP.

Feil i måleutstyret

Det var i kvinnenes sleggefinale fredag kveld det ble full medaljeforvirring. Wenxiu var sikker på at hun hadde klart å sikre seg sin andre OL-bronse på rad etter et kast på 76,34 meter.

Den tyske konkurrenten Betty Heidler fikk to muligheter i femte omgang. Første forsøk ble nemlig ikke registrert på grunn av en feil i målesystemet.

Dermed måtte Heidler kaste på nytt. Kastet ble målt til 72,77 meter, men andre ord så OL-bronsen ut til bli Wenxius.

Etter et Wenxiu hadde tatt æresrunden innsvøpt i det kinesiske flagget kom sjokkbeskjeden for den kinesiske utøveren.

Dommerne hadde klart å finne punktet for Heidlers femte kast og målt lengden. Kastet ble målt til 77,13 og Wenxiu ble skjøvet ned til fjerdeplass.

La inn protest

Det kinesiske laget la inn protest på resultatet. Sent fredag kveld ble det klart at juryen avviste klagen.

Heidler står dermed som bronsevinner.

Tatjana Lysenko fra Russland sikret seg gullet med et kast på 78,18 meter. Hun er tidligere dopingdømt, og deltok ikke i forrige OL fordi hun var utestengt.

Sølvet gikk til polske Anita Wlodarczyk. Hun kastet 77,60 meter.