– Det jo helt sykt. Jeg skjønner det ikke selv helt ennå, sier Markus Rooth til NRK etter at gullet er sikret.
Men det var også noe annet enn bare Rooths gull, som rørte familien hans på Stade de France under den historiske kvelden.
– Jeg ble så rørt av Sander som gjør den jobben på 1500. Fantastisk. Jeg er evig takknemlig for det, sier mamma Mette Rooth etter at sønnen hadde sikret det sensasjonelle gullet i tikamp.
For i gulljakten til Rooth fikk lagkameraten Sander Skotheim en nøkkelrolle. Det skjedde etter at hans eget medaljehåp raknet i stav tidligere på dagen. Da var han selv i medaljekampen.
I stedet tilbød han seg å hjelpe Rooth under den avsluttende 1500-meteren etter sin egen nedtur. Der ble OL-gullet sikret.
– Det er herlig å se måten han hjelper lagkompisen på, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal om det Skotheim gjorde.
Det første Rooth gjorde da han sikret gullet var å gi en god klem til lagkamerat Sander Skotheim.
– Det er det nærmeste jeg har vært å gråte av glede, utbrøt gullvinner Markus Rooth selv til familien på stadion rett etterpå.
Ga Rooth gullbeskjed
Selv oppildnet Skotheim Rooth med en gullbeskjed mot slutten av løpet. Da var han sikker på hvor dette ville ende.
– Jeg ropte til ham med 250 meter igjen. Du vinner. Så løp jeg, sier Sander Skotheim til NRK.
Han hyllet lagkameraten etter seieren.
– Det er sinnssykt imponerende av ham, sier Skotheim.
Under det avsluttende 1500-metersløpet dro Skotheim og Rooth fra den tyske rivalen Leo Neugebauer.
– Egen drøm gikk i knus. Nå heier han kompisen frem til OL-gull, sier NRK-kommentator Jann Post om Skotheim.
Og til slutt var det ingen tvil. Det ble et klart OL-gull.
Og slik sikret Rooth gullet i tikamp i løpet av to dager. Se bildeserien under:
Etter OL-gullet følte Rooth med lagkameraten etter hans nedtur.
– Det er skikkelig synd med Sander, for han fortjente ikke det. Han er en fantastisk fin fyr. Når du har gjort syv øvelser så bra, fortjener du ikke å ikke få resultat i stav. Det var ikke noe kult. sier Rooth om lagkameratens kollaps i stav.
For Skotheim var fortvilet etter at alt håp raknet tidligere på dagen:
– Han tok det veldig bra og hjelper meg på 1500 meter. Han er en fin fyr, sier Rooth.
Første gull på 104 år
– Det skal ikke gå an! Han har klart det som 22-åring! OL-gull, fortsatte Jann Post sin hyllest.
Markus Rooth hadde et fantastisk utgangspunkt før 1500-meteren. Personlig rekord i spyd hadde sikret ham gullposisjon og ledelse før den siste øvelsen.
Og på den avsluttende 1500-meteren viste han ro i starten. Men det gikk ikke lang tid før det virket klart at gullet ville bli norsk.
– Det er 104 år siden sist, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.
For Rooth sikret det første norske gullet i tikamp siden Helge Andreas Løvland tok Norges forrige OL-gull i tikamp, helt tilbake i 1920 i Antwerpen.
Og da poengsummen ble offisiell på tavlen utbrøt Rooth et langt brøl.
– Jaaa!
Og det var flere som lot seg imponere:
– Nordmenn er best i verden, i alt. Gratulerer, Markus Rooth, skriver Jakob Ingebrigtsen på sin Instagram-story.
– Fantastisk
På stadion jublet familien.
– Jeg er så glad på hans vegne. Og på Espens vegne og på barna mine som lever i det her hver dag og det som har vært rundt. Jeg syns det var helt fantastisk, sier mamma Mette Rooth.
OL-konkurransen har blitt en enorm revansj for Rooth to måneder etter at han følelsesladet måtte avbryte EM-konkurransen.
Da lå han godt an i medaljekampen. I stedet kom revansjen i form av gull på den største arenaen av dem alle. På tribunen slet far og trener Espen Rooth å innse hva som hadde skjedd.
– Forstår du hva som har skjedd?
– Nei. Det er nesten helt uvirkelig. Det kommer til å ta tid.
Jeg klarer heller ikke å se det for meg. Det er helt uvirkelig, sier Rooth til NRK.
Tok ledelsen
Gullet kom etter at han tok ledelsen i tikampen i nest siste øvelse; spydkast. Beskjeden var klar da han tok ledelsen midt i den konkurransen.
– Du leder med 16 poeng, utbrøt far og trener Espen Rooth til sønnen Markus Rooth før det siste kastet i spydkonkurransen.
For Rooth slo til med personlig rekorder i spyd på løpende bånd og skaffet seg ledelsen i tikampen før siste øvelse.
– Det er utrolig det vi opplever her. Han er så sterk i øvelse etter øvelse, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal etter Rooths første kast.
– Han begynner å regne nå, på hvor fort han må løpe 1500-meteren, sier Espen Rooth til NRK etter den nest siste øvelsen.
For både far og sønn skulle regne på poengene, for å sjekke hva Rooth var nødt til å gjøre, for å sikre OL-gullet.
– Hva er grunnplanen for løpsdisponeringen av 1500-meteren?
– Hvis han kan ha en positiv splitt, hvor han kan løpe fortere siste 750 enn første, så er det bra. Hvis han blir for stiv, så kan sekundene fort røyne på, sa Espen Rooth rett før 1500-meteren, der alt gikk et planen.
Da han gikk ut på banen for siste gang ledet han med en poengsum, som tilsvarte over to sekunder på hans tyske rival Leo Neugebauer.
– Han vil være favoritt før 1500-meteren, sa Jann Post da han listet opp forspranget til Rooths konkurrenter før den siste øvelsen.
Og Rooth hadde en personlig rekord som er 13 sekunder bedre enn tyskeren. Victor Lindon fra Grenada, som lå på tredjeplass, måtte for øvrig slå Rooth med rundt åtte sekunder for å ta gullet. Men han hadde ti sekunder dårligere personlig rekord enn Rooth før OL-finalen. Til slutt jublet også tyske Neugebauer for sølv.
Gledesscener
Også tidligere på dagen var det ekstatisk stemning i Rooth-leiren etter at den norske 22-åringen hadde svevd over 5,30 i stavsprang.
For gledesscenene var store da 22-åringen Markus Rooth gikk over 5,30 i stav. Noe som gjorde at han ble en del av gullkampen. NRKs kommentatorer tok helt av i Paris:
– Nå kan vi begynne å snakke om en gullkamp med selveste Leo Neugebauer, sa Christina Vukicevic Demidov og fikk rett.