Hopp til innhold

Vurderer å selge i Australasia

Norske Skog vurderer å selge papirfabrikkene i Australasia. Det bekrefter styreleder i selskapet, Kim Wahl. 

Norske Skog
Foto: NRK

I går vedtok bedriftsforsamlingen å legge ned en fabrikk i Korea, en i Tsjekkia, samt å stenge en papirmaskin på Follum ved Hønefoss.

Nå vil selskapet selge fabrikkene i Australia og New Zealand.

Med 16 milliarder kroner i gjeld, og hvor store deler av denne gjelda forfaller til betaling allerede de nærmeste to til tre årene, tvinges nå selskapet til å selge unna deler av virksomheten.

I første omgang selges to fabrikker i Australia og en på New Zealand med tilsammen rundt 1.200 ansatte.

NETT-TV: Selger unna

Søt musikk

Det er søt musikk i ørene på Petter Stordalen, som gjennom selskapet Unionen er største eier i Norske Skog. Stordalen har lenge sagt at nettopp fabrikkene i Austral-Asia må selges fordi disse vil gi god pris.

- Vårt syn er kjent - man man må kutte gjeld, ikke kapasitet og produksjon. Gjør man ikke det, kan daue mens graset gror, sier Stordalen.

Styreleder Kim Wahl prioriterer nå å få kontroll på gjeldssituasjonen i selskapet. Derfor åpner han for at flere fabrikker enn de i Austral-Asia kan bli solgt.

Også fabrikkene i Europa vil måtte lide for sparekniven, selv om selskapet på sikt har stor tro på det europeiske avispapirmarkedet.

- Vi kommer til å jobbe for en nedstrukturering av bransjen i Europa for å skape en større og sterkere enhet der, sier Wahl.