Vil skattlegge hytteturister

Ordfører i Vestre Slidre, Eivind Brenna, vil ha skatteinntekter fra hytteturistene. Han mener det koster mye for kommunene å legge til rette for de ferierende.

Hytte
Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStock/NRK

Hyttefolket vil ha det like komfortabelt som hjemme. Minst.

– Folk har store forventninger når de kommer til fjellet. De skal på ferie, de skal kose seg og forventer å få et bra utvalg, gjerne et bedre utvalg enn der de kommer fra, sier butikksjef Arne Grønolen.

Fersk hummer

Ordfører i Vestre Slidre, Eivind Brenna.

Ordfører i Vestre Slidre, Eivind Brenna.

Foto: Vestre Slidre kommune

Spar-butikken på Beitostølen har 16 ulike appelsinjuicer og kan skaffe fersk hummer. Butikksjef Arne Grønolen vet at hyttefolket krever sitt. Det merker også ordfører i nabokommunen Vestre Slidre, Eivind Brenna.

– Vi har orden på vann og vei og kloakk. Legevakten får et ekstra press i påskeuka, vi har begynt å føle litt på dette med omsorgsbehov, altså hjemmesykepleie, sier Brenna.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Derfor foreslår venstrepolitikeren følgende:

– Hvis de bor hos oss en stor del av året, kunne de betalt noe av skatten sin til oss, sier Brenna.

Eiendomsskatt

Liv Signe Navarsete

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Kommunalminister Liv Signe Navarsete avviser forslaget, men minner om at regjeringen har utvidet muligheten for eiendomsskatt til også å omfatte hytter.

– Det er det jo en del kommuner som har gjort, sier Navarsete.

Brenna vil ikke straffe de fastboende for at mange kommer på besøk.

– Det er en økt skatt som vi pålegger folk. For innbyggerne hos oss ville det være et økt skatt uten å få noe igjen. Derfor er vi relativt skeptiske til den ideen, sier Brenna.

Folk til fjells legger samtidig igjen penger, som Cecilie Bjørneby Jensen.

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan det er her på Beitostølen. Det er flere matbutikker, flere sportsbutikker, restauranter og godt utvalg på matbutikkene, det synes jeg er veldig bra, sier hun.