
VIL HA LAVERE PRISER: Olje- og energiminister Einar Steensnæs er rede til å presse kraftselskapene til å senke prisen på strøm.
Og riset bak speilet, eller visjonen som Steensnæs selv velger å kalle det, er et fellesnordisk sentralnettselskap.
- Vi jobber fortsatt med å få tilstrekkelig med energiforsyning og det til en "fornuftig" pris. Det må løses opp i mange flaskehalser, som blant annet gjorde at energiforsyningen ikke var så effektiv som den burde ha vært sist vinter, sier Steensnæs til NTB.
Sterke reaksjoner
Under Statnetts høstkonferanse på Holmenkollen Park Hotel Rica i Oslo skapte det sterke reaksjoner da olje- og energiministeren lanserte et mulig fellesnordisk sentralnettselskap. Aktører på kraftmarkedet advarte Steensnæs mot å sentralisere i stor stil.
- Jeg vet at dette er et omdiskutert tema og vi må la det få noe tid. Det trenger nødvendigvis ikke å bli en realitet, sier Steensnæs.
Troverdighet
Grete Faremo, styreleder i Statnett, sa i sitt innledningsforedrag under konferansen at politikere og aktører må ta lærdom av de høye strømprisene sist vinter. Prisene skapte også et troverdighetsproblem, mente hun.

LÆRDOM: styreleder i Statnett, Grete Faremo, sier at aktørene må ta lærdom av de høye prisene i vinter.
- Jeg er ikke sikker på at alle har tatt dette på alvor, formaner Faremo.
Hun ønsker et sterkt fokus på forsyningssikkerheten og samarbeidet mellom Statnett og olje- og energidepartementet. I klare ordelag uttrykte hun sterk kritikk mot den utbyttepolitikken som regjeringen har ført overfor Statnett.
- Vi må dessuten finne nye løsninger for å skaffe ny kraft og effektivisere det vi allerede har, sier Faremo.
Passivitet
I et intervju med Aftenposten har Steensnæs kritisert Statnett for å opptre for passivt med hensyn til å sikre kraftsituasjonen. Styreleder Faremo sa seg enig i noe av den kritikken.
- Vi har et ønske om å rette søkelys på den problematikken, sier hun.
Olje- og energiministeren mener det siste året har vist at det norske næringslivet og husstandene er for avhengige av vannkraft, og at det må søkes etter andre alternative energikilder.
- Den vannkraftbaserte elektrisitetsforsyningen er sårbar, og vi må etablere tiltak som gjør oss mindre avhengig av vannkraften, sier Steensnæs.