En talskvinne for Det hvite hus understreket mandag at regjeringen ikke vil at amerikanske bilprodusenter skal gå konkurs. Hun klaget også på at pressens dekning av saken har vært mangelfull.
Det hvite hus fastholder at pengene til bilindustrien må hentes fra annet hold enn krisepakken på 700 milliarder dollar som er bevilget til å redde finanssektoren.
I stedet skal pengene hentes fra energidepartementet og et program som var ment å bidra til utvikling av kjøretøy som bruker lite drivstoff.
Tre av USAs største bilprodusenter, General Motors, Ford og Chrysler, har bedt om en krisepakke på 25 milliarder dollar. Flere senatorer i det demokratiske partiet har sluttet seg til en slik krisepakke for bilindustrien.
Ledende republikanere har gjort det klart at de vil gå imot en redningsaksjon.
Millioner av jobber
– Dette dreier seg ikke om bare én industri eller tre selskaper. Her er det snakk om 350.000 arbeidsplasser direkte, og så mange som 3 til 5 millioner arbeidsplasser som ville bli berørt, sa demokraten Byron Dorgan søndag.
Men kompromissløse republikanere kaller hele bilindustrien en dinosaur som ikke fortjener hjelp til å overleve.
Denatorene Richard Shelby og Jon Kyl sier at det ville være feil å bruke noen av pengene som skulle gå til Wall Street, til å støtte opp om bilindustrien, fordi en redningspakke ikke ville gjøre noe annet enn å utsette dens undergang.
– Bedrifter går over ende hver dag, og andre tar plassen deres. De lager ikke det riktige produktet. De fornyer seg ikke. De er en dinosaur, sa Shelby som er republikanernes høyest rangerte medlem av bank- og boligkomiteen i Senatet.
Demokratene trenger støtte fra minst tolv republikanere for å få forslaget sitt vedtatt. Hittil har bare to signalisert at de vil komme bilindustrien til hjelp.
President George W. Bush er også imot en redningspakke for de tre selskapene, men han har foreslått at de kan bruke et lån på 25 milliarder dollar de fikk tidligere i høst til å utvikle miljøvennlige biler, til mer umiddelbare behov.
Slipper opp for penger
Både General Motors og Ford er i ferd med å slippe opp for kapital samtidig som salget stuper på grunn av den økonomiske krisen. I oktober hadde GM en nedgang i salget på hele 45 prosent.
Toppledere fra de tre store og fagforeningslederne for bilarbeiderne møter til høring i Kongressen mandag.
Lederen for bilarbeiderne UAW, Ron Gettelfinger, sier at minst en av de tre store kommer til å gå konkurs om de ikke reddes. Det vil føre til konkurs for en lang rekke underleverandører, bilforhandlere og andre bedrifter.