– Jeg kan ikke akseptere det syn at det er jeg som er busemannen dere leter etter. Jeg vil forsvare min posisjon gjennom hele min politiske karriere, sa den irske statsministeren da han møtte pressen søndag kveld.
– Jeg har tatt alle mine avgjørelser med regjeringens godkjenning, og jeg kan oppgi begrunnelse for disse valgene, sa Cowen.
Han kunngjorde tidligere søndag at Irlands partnere i EU hadde godkjent en
.LES:
Statsministerens parti Fianna Fáil har stupt på meningsmålingene som følge av den økonomiske krisen, og flere krever nå at det må utlyses nyvalg.
Misnøye
Demonstranter samlet seg raskt utenfor regjeringens kontorer for å protestere da enigheten ble kjent.
Avtalen har fornærmet nasjonen, skrev den irske avisa Independent: «Brian Cowen og hans regjering risikerer å bli drevet ut av kontorene i vanære, så sterkt er sinnet som feier over landet denne helgen.»
Folk er rasende fordi de mener regjeringen har holdt dem for narr, skriver Independent, som på lederplass kommer med en klar anbefaling om hva man bør gjøre med regjeringsmedlemmene: «Slakt dem etter jul.»
Ifølge kommentator Stephen Collins i Irish Times har regjeringen «ødelagt hva enn den hadde igjen av troverdighet».
«Dens tid er omme», skriver han.
LES:
Kritisk opposisjon
Avgjørelsen om å be om internasjonal økonomisk hjelp er ”monumental og historisk, mener finanspolitisk talskvinne Joan Burton i opposisjonspartiet Labour.
– Redningspakken er et minneord over Fianna Fáil-regjeringen, som har kastet landet ned i en økonomisk avgrunn, og som konsekvent og med vilje har løyet for det irske folket, sier hun.
Michael Noonan, finanspolitisk talsmann i partiet Fine Gael, mener redningspakken svekker Irlands suverenitet. EU og Det internasjonale valutafond (IMF) vil nå stille strenge krav til landet, advarer han.
– IMF kan gripe inn kvartalsvis. Det viser hvem som bestemmer, sier han ifølge Irish Times.
Gigantlån
Det vil ta flere uker å ferdigstille avtalen og avgjøre nøyaktig hvor mye Irland skal få i lån, sier Irlands finansminister Brian Lenihan. Diplomater i EU sier det er snakk om lån på 80–90 milliarder euro (655–737 milliarder kroner).
Ifølge Cowen vil redningspakken gjøre det mulig for Irland å gjennomføre nødvendige reformer og innstramminger i statsbudsjettet.
– Gitt den underliggende styrken i Irlands økonomi bør en besluttsom gjennomføring av programmet gjøre det mulig å vende tilbake til varig og bærekraftig vekst, sier han.
Kjernen i redningspakken vil ifølge ham bli en dyptgripende reform i Irlands banksektor.
– Vil berolige markedene
EU og IMF sender med denne redningspakken et «svært kraftig signal» til pengemarkedene, sier Frankrikes finansminister Christine Lagarde. Pakken skal sikre likviditeten og betalingsevnen i den irske banksektoren, samtidig som den forutsetter at Irland får kontroll over sine statsfinanser, sier hun.
Ifølge EUs økonomikommissær Olli Rehn skal en gruppe med representanter fra EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og IMF klargjøre detaljene i hjelpepakken innen slutten av november.