Vil henge ut banksjefene

Finansminister Kristin Halvorsen vil at norske bankkunder til enhver tid skal kunne sjekke hva sjefen i banken tjener.

Finansminister Kristin Halvorsen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

De to siste årene har ledergruppen i DnB NOR delt 24 millioner kroner i bonus, skriver Finansavisen. Ottar Ertzeid, som er sjef i DnB NOR Markets, har fått aller mest.

Ertzeids lønn og bonusutbetalinger har ligget relativt stabilt på rundt ni millioner kroner de siste årene. I fjor utgjorde lønnen 2,6 millioner kroner, og nesten tre ganger så mye ble utbetalt i bonus, skriver avisen.

Finansminister Kristin Halvorsen sier til NRK at hun er sjokkert over hvor mye banker og andre har vært villig til å betale til ledere og meglere i markedsavdelingene sine. Nå vil hun ha innsyn i hva lederne i norske banker og meglerhus tjener.

Vil ta hull på bonusboblen

- Det har vært et oppblåst lønns og bonussystem, og jeg har veldig liten sans for dem som belærer offentlig sektor om at nå krever de kostnadseffektivitet, sier Halvorsen.

Hun mener at det private næringsliv nå må få ned kostnadene sine, og at et viktig element i det er å få ned kostnadene til lønn og bonuser.

- I USA diskuterer man livlig om det går an å trekke tilbake bonusutbetalinger. Ser du noen mulighet for å kunne reversere bonuser i Norge?

- Det har ikke vært noe tema, fordi vi har så strenge krav til lønnsfrys og bonusfrys fremover. Men jeg skjønner veldig godt at folk reagerer med forferdelse på de eksemplene som kommer fra USA.

Sjefene må fortelle kundene sine hva de tjener

Halvorsen sier til NRK at hun forventer et helt annet fokus fra norske næringslivsledere i forhold til å kutte i egne betingelser i tiden som kommer.

- Jeg synes at bankene skal offentliggjøre hva slags betingelser de har, fordi jeg tror at veldig mange av kundene er interessert i hva de er med å betale for som kunder, avslutter Halvorsen.

Finansministeren vil nå utrede hvordan lederlønnene skal offentliggjøres, og at bankkundene til en hver tid skal kunne sjekke hva ledelsen i sin bank tjener på en enkel måte.