NRK Meny
Normal

Vil ha globale finansendringer

Statsminister Jens Stoltenberg støtter sin britiske kollega Gordon Brown som går inn for en ny økonomisk verdensorden.

Jens Stoltenberg
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I dag møtes Jens Stoltenberg og den britiske statsministeren Gordon Brown i Storbritannia for å diskutere den globale finanskrisen.

Gordon Brown på landsmøtet til Labour i Manchester

Den britiske statsministeren Gordon Brown vil ha sterkere reguleringer i den globale finansnæringen.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Den britiske statsministeren mener at finanskrisen nå åpner opp for en ny verdensorden. I går la Gordon Brown frem en plan, der han tar til orde for å reformere Det internasjonale pengefondet (IMF) slik at det i fremtiden blir et krisevarslingssystem. Banker skal nasjonaliseres, og det skal etableres et internasjonalt kredittilsyn.

- Alt dette er gode ideer, vi kan gjerne diskutere den tekniske utformingen, men at vi må gå i den retningen og få på plass den typen virkemidler, det har denne finanskrisen lært oss, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Statsministeren mener at det blir feil at politikken stanse ved landegrensene når markedene og utfordringene er internasjonale.

- Vi støtter retningen og ideene i det Brown gjør. Når han reiser til Washington og treffer president Bush og andre ledere, er det viktig at han har med seg innspill fra Norge og andre land, sier Stoltenberg.