Vil ha flere nordmenn til Murmansk

Russiske myndigheter vil ha flere norske bedrifter i Nordvest-Russland. Byråkratiet skal forenkles, lover lederen for den regionale forsamlingen i Murmansk.

Jens Stoltenberg på Reinertsen i Murmansk

Statsminister Stoltenberg møtte russiske arbeidere på norsk-eide Reinertsen under sitt Murmansk-besøk i juni.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Byråkratiet skal forenkles slik at det blir enklere for norske bedrifter å etablere seg i Murmansk, sier lederen av det regionale parlamentet, Eugenij Nikora.

Inviterer norske bedrifter

I dag har om lag 20 bedrifter etalbert seg i regionen - større bedrifter som Statoil og noen banker.

Korrupsjon og byråkrati

Den valgte lederen av regionalfolkeforsamlingen - dumaen - i Murmansk, Eugenij Nikora, sier han nå ønsker flere små og mellomstore norske bedrifter etablert i Murmansk.

Mindre norske bedrifter har forsøkt å etablere seg i Russland, men de oppdager raskt korrupsjon og en fremmed kultur det er vanskelig å orientere seg i. 

I tillegg må de begi seg inn i et uoversiktlig byråkrati.

Skal rydde opp

Men nå lover Nikora at det skal ryddes opp i byråkratiet, og at det skal bli enklere for bedrifter innen IT, fiskeri, turisme og for andre mindre handelsbedrifter å etablere seg i Nordvest-Russland.

Statsekretær i Utenriksdepartementet fra Senterpartiet, Liv Monica Stubholt, sier at departementet vil bidra til etableringer i Nordvest- Russland

Og nærngslivsrådgiver i Tromsø, Johan Petter Barlindhaug, sier at bedrifter som skal etablere seg i Russland, ikke skal la seg skremme.