NRK Meny
Normal

Vil ha flere kvinner i oljesektoren

Olje- og energiminister Åslaug Haga endrer sammensetningen på sitt rådgivende organ, Topplederforum. Kvinneandelen stiger fra 23 til 40 prosent.

Åslaug Haga
Foto: NRK

- Vi har gått systematisk til verks for å finne 40 prosent kvinner. Jeg er opptatt av at de kvinnene som finnes i bransjen skal synliggjøres. Det er viktig fordi de fungerer som rollemodeller for andre, og fordi menn ser at det faktisk finnes kvinner i bransjen som kan brukes, sier Haga til NRK.

VIDEO: Vil synliggjøre kvinnene

En undersøkelse fra 2006 viste at bare 15 prosent av lederne i olje- og energisektoren er kvinner.

Haga er likevel overbevist om at hun får de beste rådene selv om hun har økt kvinnedelen i Topplederforumet sitt fra 23 til 40 prosent.

- De beste løsningene og den største kreativiteten finner vi når vi har en god blanding av menn og kvinner, sier Haga.

- Må synliggjøres

I ettermiddag skal hun ha sitt første møte med det nye Topplederforum. Det offentlige stiller med seks av de femten kvinnene, som for eksempel ministeren selv, oljedirektør Bente Nyland og SFT-sjef Ellen Hambro.

Også utenlandske oljeindustriselskaper er med på dra opp kvinnedelen. Her har de norske selskapene noe å lære, mener Haga.

- Jeg tror dette handler om at vi både må gjøre bransjen attraktiv for kvinner, og at vi må synliggjøre de kvinnene som finnes i bransjen, sier hun.