Hopp til innhold

Vil ha eiendomsskatt for alle

Sentralbanksjef Svein Gjedrem går inn for at alle som eier hus og hytter i Norge bør betale eiendomsskatt. - Et veldig dårlig råd, mener FRPs leder Siv Jensen.

Svein Gjedrem
Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Sentralbanksjef Svein Gjedrem mener at norske boligeiere bør beskattes hardere for boligen de bor i, og oppfordrer på det sterkeste norske kommuner å gå inn for eiendomsskatt. Det kom frem på et seminar som sentralbanksjef Svein Gjedrem holdt for norske rådmenn i går.

Nye tall fra Huseiernes Landsforbund viser at 298 norske kommuner krever inn eiendomsskatt for hus og hytter. 166 av disse har skatt på på bolig.

- Jeg synes dette er et veldig dårlig råd. Nå er vi midt i en finanskrise hvor vi er opptatt av å få økonomien til å gå rundt, og da er ikke svaret på det å trekke inn mer kjøpekraft fra innbyggerne, sier Jensen til NRK.

(Artikkelen fortetter under)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det perfekte skatteobjekt

- Bolig er et av de beste skatteobjektene, og det er underutnyttet i vårt skattesystem, sa Gjedrem på konferansen.

Siv Jensen

FRPs leder Siv Jensen synes rådet fra sentralbanksjefen er elendig.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Også i sin årstale tok sentralbanksjef Svein Gjedrem til orde for mer boligskatt, men ikke "før konjunkturene snur".

Men nå går han altså enda lenger, og direkte oppfordrer landets rådmenn til "å stå på" og "ta den helt ut" når det gjelder eiendomsskatten, noe som førte til latter i salen. Rådmennene var tydeligvis begeistret for sentralbanksjefens forslag til hvordan kommunene kan sikre mer penger i kommunekassene.

Grunnen til at økonomer ofte beskriver bolig som det perfekte skatteobjekt, er at det er en skatt det ikke nytter å vri seg unna ved å skattetilpasse seg bort fra den. Eier du boligen, må du simpelthen betale.

- Eiendomsskatt et nødvendig onde , sier ordfører Eva Tørhaug i Folldal, som innfører eiendomsskatt neste år.

- Skatt på arbeidsplasser

En som imidlertid ikke synes sentralbanksjefens forslag er spesielt lattervekkende, er byrådsleder Erling Lae i Oslo.

Erling Lae

- Det er uaktuelt med eiendomsskatt i Oslo , sier byrådsleder Erling Lae i Oslo.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Nei, det er ikke aktuelt med eiendomsskatt i Oslo, og det er dyrt nok å bo i Oslo som det er, sier Lae til NRK. Dette er også en skatt på arbeidsplasser, og vi ønsker flere arbeidsplasser, så derfor gjør vi ikke det, sier Lae.

Oslo har i dag ikke eiendomsskatt på hus eller hytter i kommunen.

- Kommunene må selv bestemme

Halvdan Skard, som er leder i KS, sier til NRK at han ikke hadde ventet at sentralbanksjefen ville uttale seg om kommuneøkonomi på den måten. Han mener kommunene må bestemme selv.

- Når en slik kapasitet gir råd lytter man jo med interesse, men vi er enige om at hvis man skal ha eiendomsskatt skal det bestemmes lokalt, sier Skard.