Hopp til innhold

Kvinner vil at mannen skal tjene mest

7 av 10 kvinner forventer at mannen er hovedforsørger i forholdet. Samtidig drømmer halvparten av alle menn om å jobbe deltid. Det viser en fersk undersøkelse om økonomi i parforhold.

Illustrasjonsbilde: Kvinne med barn
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Tradisjonelle kjønnsrollemønstre står sterkt i parforhold. Det viser en fersk undersøkelse Synnovate har laget for Postbanken.

LYD: Menn drømmer om å jobbe deltid

Menn oppgir i undersøkelsen at de tjener mest (2 av 3 menn), og de svarer i større grad at det er deres ansvar å være hovedforsørger i familien (6 av 10 menn svarer dette).

Og andelen kvinner som mener at menn skal være hovedforsørger er enda større. For 7 av 10 kvinner svarer at mannen bør være den som har størst ansvar for å få inn mest penger til husholdningen.

Mannen fortsatt hovedforsørger

- Mannen selv opplever at han skal være hovedforsørgeren for inntektene i familien og kvinnen sier selv at hun ikke skal være det, sier Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken.

Vi lever fremdeles veldig tradisjonelt i Norge. Det er mannen som står for de store inntektene mens det i hovedsak er kvinnene som tar seg av husarbeid og barn.

- Ønsker mannen selv å være den som har hovedansvaret for å få inntektene inn i familien?

- Egentlig ikke. Undersøkelsen viser at over halvparten av både kvinner og menn, har lyst til å jobbe redusert. Det de fleste ønsker seg, er en ekstra fridag i uken.

Hvorfor er det da flest kvinner som jobber deltid?

- Det handler om at de fleste kvinner tjener mindre enn mennene sine. Da blir det oftest til at kvinnen blir den som er hjemme en dag i uken for å handle til helgen, lage mat til svigermor og vaske huset.

Bør tenke pensjonspoeng

- Hva er ditt råd til kvinner?

- Det som er viktig å tenke på for kvinner, er at de må ta ansvar for egen økonomi. Kvinner bør ha i bakhodet at nesten halvparten av alle ekteskap ender med skilsmisse, sier Ellen Dokk Holm. Hun mener kvinner bør være mer oppmerksom på alle pensjonspoengene de taper på å jobbe redusert.

Forbrukerøkonomen mener kvinner tenker for lite gjennom sin egen økonomiske situasjon.

- For mange kvinner kan det være en ide å sette seg ned og tenke gjennom hva de egentilg vil. Flere vil tjene på å kjøpe seg noen tjenester, feks vaskehjelp, fremfor å jobbe deltid i mange år

- Men er det likevel sånn at kvinnen jobber deltid, så bør hun ta betalt av mannen sin for den ekstra innsatsen som legges ned i hjemmet. En mulighet er at kvinnen får betalt et par tusen kroner av mannen som hun setter på en pensjonskonto. Det bør synliggjøres at hjemlige sysler som matlaging og barnepass også er arbeid. I snitt bruker faktisk kvinner en time mer per dag på husarbeid, sier Holm.

Kvinner må bli tøffere

Et annet råd fra forbrukerøkonomen er at kvinner i arbeidslivet må bli tøffere i lønnssamtaler med arbeidsgiver. Veldig mange kvinner nøyer seg med å tjene dårligere enn sine mannlige kolleger.

- Er kvinner uselvstendige når det gjelder økonomi?

- Ja, noen kvinner er uselvstendige og mange overlater privatøkonomien til mannen. Det taper de på, mener Holm. Hun tror også mange menn er tynget av ansvaret det medfører å være den som skal tjene mest penger og holde orden i økonomien.

Undersøkelsen viser også at beslutninger i stor grad tas i fellesskap av begge partnere i en husstand. Nesten ni av ti samboere og gifte sier de har felles økonomi. Større innkjøp, for eksempel møbler og hvitevarer, gjør ni av ti i fellesskap. Like mange bestemmer ferie og reiser sammen. Og 76 prosent tar beslutninger om lån i fellesskap.

Men hvis beslutningene ikke tas i fellesskap, viser undersøkelsen at ferie og reiser, mat og klær, og større innkjøp som møbler og hvitevarer er kvinnenes domene. Menn sier i litt større grad at de til syvende og sist tar beslutninger om forsikringer, opptak av lån og sparing og pengeplasseringer.