Vi bruker mindre på pengespill

Nordmenns forbruk på pengespill har gått ned med 11 milliarder kroner etter at spilleautomater ble forbudt 1. juli i fjor, viser tall fra Lotteritilsynet.

Illustrasjonsfoto
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko / NRK

Nå skal forskere prøve å finne svar på om automatforbudet har ført til at vi bruker mer penger på nettspill, eller om det er blitt mindre spilleavhengighet.

Tvangsauksjon og skilsmisse

Før forbudet mot spilleautomater ble innført i fjor 1. juli i fjor, sto over 12.000 blinkende automater og lokket med store premier landet over.

For over 60.000 nordmenn ble spillingen en sykdom.

- Det er en erfaring jeg veldig gjerne skulle vært foruten. Du blir uærlig, manipulerende, kontrollerende og veldig selvsentrert, forteller Finn O. Fosmo.

Håpet om storgevinsten førte til at han fikk store deler av livet ødelagt.

- En pastilleske til 12 kroner kostet meg 100-200 kroner. På bensinstasjonen fylte jeg for 200 og spilte for 200, sier Finn O. Fosmo.

- Huset vårt kom på tvangsauksjon, og separasjon og skilsmisse var ikke til å unngå, forteller Fosmo.

Kartlegger nye vaner

Tall fra Lotteritilsynet viser at omsetningen på pengespill året før automatforbudet ble innført, var på 38 milliarder kroner.

Et knapt år etter at automatene ble fjernet, spiller folk for 11 millarder kroner mindre på regulerte lotteri- og pengespill.

Nå skal de nye spillevanene til folk kartlegges. Det store spørsmålet er om spill på Internett har tatt over, forteller Steinar Hatlestad i Lotteritilsynet.

- Vi vil få dokumentert at folk spiller mindre, og da er det interessant å se om de spiller på andre spill, for eksempel på nett.

- De utenlandske aktørene er veldig aggressive i markedsføringen overfor nordmenn, og det er interessant å se hvordan dette utvikler seg.

Nye automater på vei

10.000 nordmenn får snart et spørreskjema om spillevanene sine i posten.

SINTEF-forsker Inger Johanne Bakken sier undersøkelsen er viktig, fordi det snart kommer nye spilleautomater.

- Allerede til høsten kommer de nye spillterminalene fra Norsk Tipping. Derfor er det interessant å få oversikt over markedet nå som folk ikke har tilgang til spilleautomater.

Etter at forbudet kom, har Fosmo endret spillevanene sine.

- Det hjalp meg å bli ferdig med spillavhengigheten. Jeg har gått over til å bli en tradisjonell lottospiller, som kjøper kupong de gangene jeg husker det.