Stålsetter seg til massive demonstrasjoner i Portugal

Enorme skatteøkninger, kutt i offentlige tjenester og masseoppsigelser. I dag legger Portugal frem sitt strammeste budsjett noensinne til store protester.

Folk har tatt til gatene i Lisboa for å demonstrere mot regjeringene skatteøkninger

I hele høst har portugisere tatt til gatene og demonstrert mot regjeringens planlagte budsjett. I dag legges det frem.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / Afp

Portugals finansminister Vitor Gaspar

Portugals finansminister Vitor Gaspar legger i dag frem et av tidenes strammeste portugisiske budsjett.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / Afp

Den portugisiske regjeringen frykter de blir møtt med massive demonstrasjoner, når de i ettermiddag legger frem sin økonomiske plan for 2013.

Enorme skatteøkninger

Ifølge finansminister Vitor Gaspar kommer innsparingsplanen å inneholde en enorm økning i skattene. I tillegg til ytterlige kutt i offentlige tjenester og masseoppsigelser i statsapparatet, ifølge den britiske avisen The Independent.

Regjeringens opprinnelige plan om å la lønnsmottakere betale mer for sosial ytelser, ble tidligere i høst skrinlagt etter en storm av protester over hele landet.

Portugal unngikk i fjor konkurs ved å godta 78 milliarder euro i en redningspakke.

Siden da har regjeringen forsøkt å finne måter å utforme krisetiltak på, for landet er nødt til å stramme inn og spare for å få utbetalt nye kriselån.

Den portugisiske spareplanen må derfor også godkjennes av landets internasjonale långivere i EU og Det internasjonale pengefondet IMF.

Men landet har slitt med å redusere sin enorme stasgjeld og kuttene har bare bidratt til å øke resesjonen og sent arbeidsledigheten til værs.

Vil innføre «Robin Hood-skatt»

I forrige uke ble det kjent at Portugal, sammen med elleve andre europeiske land, vil innføre et nytt skattesystem. Et system som av EU har blitt døpt «Robin Hood-skatten».

Forslaget er tidligere avvist i EU-systemet, blant annet av Sverige og Storbritannia, og bygger på en skatt av finanstransaksjoner.

Håpet er at en slik transaksjonsskatt skal virke stabiliserende på finansmarkedene og hindre spekulasjon – altså hindre nye kriser i økonomien.

Men først må Portugal overleve dagens krise, som er den verste resesjonen landet har opplevd siden tidligere diktator Antonio Salazar døde i 1970.

Frykter et nytt Hellas

Noen eksperter hevder de massive sparetiltakene, som også inneholder pensjonskutt, finansskatt og økt eiendomsskatt, kan bidra til at Portugal havner i den samme negative økonomiske spiralen som Hellas, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I andre kvartal krympet økonomien med 1,2 prosent, og nedgangen er ventet å nå 3 prosent for året som helhet.

Frem til september var det relativt stor politisk enighet og støtte til de foreslåtte økonomiske tiltakene i kjølvannet av forpliktelsene knyttet til krisepakken. Men nå begynner sosialistene å røre på seg mange truer nå med å stemme ned budsjettforslaget når det skal behandles i slutten av måneden.

Protestene har kommet stadig oftere i hele landet og har hele tiden vokst i styrke, men de har hele tiden holdt seg fredelige.

Dagens budsjettfremleggelse vil gi en pekepinn på hvordan portugiserne vil takle krisen, og den 14. november er det varslet en storstilt generalstreik.