NRK Meny
Normal

- Fortsatt kraftig boligprisvekst i 2011

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Boligprisene steg med åtte prosent i 2010, men skal enda mer opp i det nye året. Årsaken er at det er for lite boliger til salgs.

Antall boliger til salgs har falt kraftig de siste årene. Bare i Oslo har antall salgsobjekter gått ned med 40 prosent siden 2007. Og dette et påvirker prisene. Ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at prisene steg med åtte prosent i 2010 sammenlignet med 2009.

– Markedet preges av lite utbud, lav rente og optimisme til egen økonomi. Det betyr at vi kan få en frisk start på det nye året, sier Christian Vammervold Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund, som tror på en tilsvarende prisvekst i 2011.

Finn Tveter, som er direktør i Eiendomsmeglerforbundet, sier at dette er i tråd med deres prognoser for året vi har lagt bak oss.

Finn Tveter

Finn Tveter, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

En hovedårsak til prisøkningen er at bygges for lite boliger, særlig i byene. Ifølge SSB-tall økte befolkningen i Norge med rundt 60.000 personer fra 2009 til 2010, en økning som dels skyldes høye fødselstall, dels innflytting.

Les også: Rekordhøyt boligsalg i oktober

Prisene vil fortsatt øke

- Finanskrisen førte til byggestopp mange steder. Hvordan har det påvirket 2010-markedet?

- Finanskrisen er bare tre år unna, og da ble det bråstopp. Byggingen har ikke tatt seg opp igjen, og det tar tid. Man kan ikke bare bestemme seg for å ha klart et nybygg over natten. Nå er vi i en fase hvor man må vente på nybyggene, og det merkes på boligmarkedet, sier Tveter.

Tveter sier at det særlig er i Stavanger-området at prisene har steget mest, med en prosentvis økning på tre-fire ganger så mye som i Østfold-byen Sarpsborg.

(Artikkelen fortsetter)

Stadig dyrere boliger

Dårlige nyheter for de som skal inn på boligmarkedet: Boligprisene steg med åtte prosent i 2010, og spås å øke med like mye i året som nettopp har begynt.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Tveter sier at det ikke er noen tvil om at prisene vil fortsatt øke.

- Det interessante er at det har skjedd et skifte. Vi har sett i en undersøkelse at 55 prosent opplyser at de kjøper før de selger. Det viser at folk har tro på at de får solgt det de sitter på og at de ikke er redde for å bli sittende med to boliger. Under finanskrisen var det motsatt. Det norske markedet er veldig optimistisk, og er ledende i Norden, sier Tveter.

- Fortsatt kraftig vekst kan gi boble

Før helgen spådde seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets at byggeaktiviteten vil ta seg sterkere opp igjen når potensielle utbyggere ser utviklingen i boligprisene. Hun sier til Dagens Næringsliv at boligprisveksten kommer til å fortsette gjennom 2011, og opererer med en prognose på åtte prosent vekst i boligprisene.

Prognosesenteret spår en boligprisvekst på mellom syv og ti prosent neste år, takket være lav arbeidsledighet, lav rente og press i økonomien.

Bjørn Erik Øye, som er partner og analytiker i Prognosesenteret, sier at prisnivået nærmer seg all time high igjen.

- Samtidig har vi fått en viss demping i etterspørselen gjennom strammere kredittvilkår fra bankene, sier Øye, og legger til det er mer grunn til å være bekymret for boligmangel, og at enkelte grupper utestenges fra markedet, enn for høye boligpriser.

Men konsekvensene kan bli stygge:

- Den kan komme hvis boligprisene stiger langt utover det Prognosesenteret anslår, for eksempel 15 prosent, sier Odd Nymark, administrerende direktør for Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.