NRK Meny
Normal

Vanskeligere å få lån

Norges Banks utlånsundersøkelse viser at bankene nå strammer til overfor husholdningene. Det er mye vanskeligere å få lån enn tidligere - og verre skal det bli.

Illustrasjonsfoto
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Bankene fortsatte å stramme inn sin kredittpraksis overfor husholdninger og foretak i tredje kvartal 2008. Det viser Norges Banks utlånsundersøkelse for tredje kvartal.

Særlig kredittpraksisen overfor husholdninger ble endret mye. Innstrammingen overfor folk flest var langt større enn i andre kvartal, og mer enn det Norges Bank ventet.

Inntekten blir viktigere

Tallene fra Norges Bank viser at bankene har redusert hvor stor gjeld de godtar i forhold til inntekten og verdien av boligen - og minst like viktig - de sier også at de vil stramme ytterligere inn på praksisen fremover.

I praksis betyr det trolig at det blir umulig å få fullfinansiert boliger fremover - bankene vil stille enda strengere krav til at størrelsen på lånet ikke kan være mange ganger inntekten.

Samtidig stilles det strengere krav til sikkerheten - det vil si boligens verdi i forhold til lånets størrelse. Jo lavere lån i forhold til boligverdien - jo bedre sikkerhet har banken for lånet sitt.

Husholdningene strekker strikken

Tallene viser også at bankene rapporterer at det er flere som benytter avdragsfrihet på lån - det vil si at de kun betaler renter på boliglånet.

Samtidig øker nedbetalingstiden i gjennomsnitt, fordi flere øker avdragstiden på sine lån.

Begge disse virkemidlene kan gi husholdningene mer penger mellom hendene hver måned - i en situasjon der renten inntil for få uker siden hadde økt jevnt og trutt i mer enn tre år i strekk.

Bankene strammet også kraftigere til enn forventet overfor næringslivet - spesielt i forhold til næringseiendom.

Ikke positivt for boligmarkedet

Bankenes innstramming er dårlig nytt for et allerede fallende boligmarked.

Da hjelper det ikke at mange banker nå har sluttet å tilby mellomfinansiering ved kjøp av ny bolig. I praksis betyr det at de færreste kan kjøpe ny bolig før de selger den gamle - noe som igjen fører til at usolgte boliger hoper seg opp i markedet når alle må selge før de kjøper.

Samtidig med at bankene strammer inn, viser tallene fra Norges Bank at også etterspørselen etter lån faller kraftig, og mer enn det Norges Bank forventet.