NRK Meny
Normal

Usikkert for reiselivet

Reiselivsnæringen merker foreløpig lite til finanskrisen. Men det er stor usikkerhet, og neste år vil bli krevende, tror bransjen selv.

Ole-Jacob Wold

- Det er lenge siden det har vært så stor usikkerhet, sier konsernsjef i Rica, Ole-Jacob Wold til NRK.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Det er høyt tempo på hoteller og restauranter for tiden, for julebordsesongen er stort sett normal, til tross for at folk er mer forsiktige med pengebruken på grunn av finanskrisen.

Men det kommer en hverdag når høysesongen nå før jul er over. Spenningen er stor foran 2009.

- Det er svært lenge siden det har vært så stor usikkerhet foran et nytt år. Men paradoksalt nok har vi en innbooking for 2009 som er sterkere enn for 2008, så det blir særdeles spennende å se hvordan 2009 kommer til å bli, sier konsernsjefen i Rica Hotels, Ole-Jacob Wold.

Spent på 2009

NHO Reiseliv har 2300 medlemsbedrifter over hele landet. En kartlegging de har gjort, viser at det er svært usikre tider i reiselivsnæringen.

- De rapportene vi får tilbake, tilsier at det er en stor spenning der ute, sier administrerende direktør Knut Almquist. Bedriftene har gode bestillinger så langt, men de er naturlig nok engstelige for mulige større avbestillinger.

Behov for tiltak

Også denne næringen vil være avhengig av hjelpetiltak fra regjeringen. - At reiselivet klarer seg bedre enn mange andre næringer, bør ikke bli noen sovepute for myndighetene, sier Almquist.

- Det er helt sentralt for reiselivsnæringen i hele Norge – som jo er en distriktsnæring - at regjeringen setter inn motkonjunkturtiltak, sier han.

- For vår næring vil det være viktig at de sørger for at nordmenn kan opprettholde kjøpekraften sin og derigjennom handle reiselivstjeneser i Norge, sier Almquist til NRK.

Han oppfordrer også det offentlige til i større grad å benytte reiselivsbedrifter til møter, konferanser og tilstellinger framover. - Det bør også settes inn et ekstra krafttak i markedsføringen av Norge i våre kjerneområder, sier Knut Almquist.

Video: Stor usikkerhet i reiselivsbransjen

Video nsps_upload_2008_12_15_9_52_38_248.jpg