USA vil utvise Iran fra banknett

Dersom USA klarer å overtale EU til å utvise iranske banker fra det globale banksystemet, vil Iran miste mulighet til å handle med resten av verden.

Mahmoud Ahmadinejad

SKRYTER: Fotografi utsendt av iranske myndigheter som viser presidenten under et besøk på et forskningssenter for atomkraft 15. februar 2012. Iranske medier fyller atomprogrammet som et stort teknisk fremskritt.

Foto: Ap

Forslaget fra USA er et ledd i Vestens forsøk på å hindre Iran i å få penger som de kan bruke på å utvikle atomkraft og atomvåpen.

Å sparke iranske banker ut fra Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift), vil by på store problemer for Iran når det gjelder landets mulighet til å handle med omverden.

Ønsker ikke å kommentere

Swift håndterer størsteparten av verdens utbetalinger over landegrenser. Hver dag utveksler banksystemet rundt 18 millioner utbetalinger mellom banker og andre finansinstitusjoner i 210 land.

Organisasjonen ønsker ikke selv å kommentere om hvorvidt de vil følge opp USAs oppfordring eller ikke, skriver Reuters.

Swift samarbeider i dag med myndighetene i EU og USA, samt sentralbankene.

FN-sanksjoner mot Iran

Obama

Obamas regjering forsøker å legge press på EU for å stanse banksamarbeidet med Iran.

Foto: SCOTT OLSON / Afp
Catherine Ashton

Catherine Ashton foreslo for snart fire måneder siden å gjenoppta de fastlåste samtalene om Irans atomprogram med FN sikkerhetsråds fem faste medlemmer pluss Tyskland.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters
Amedinejad

Fotografi utsendt av iranske myndigheter som viser presidenten under et besøk på et forskningssenter for atomkraft 15. februar 2012. Iranske medier fyller atomprogrammet som et stort teknisk fremskritt.

Foto: - / Afp

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har i mange år overvåket Iran fordi man mener at landet kan være i ferd med å anskaffe seg kjernefysiske våpen.

Frykten for at atomprogrammet har militære mål, har ført til omfattende sanksjoner i regi av FN.

På nyåret skjerpet først USA og deretter EU oljesanksjonene mot Iran, og de presser også andre land til å gjøre det samme.

Israel og USA utelukker ikke militære angrep mot Irans atomanlegg, dersom ikke landet stanser eller begrenser sitt omdiskuterte program.

Iranske myndigheter fastholder på sin side at atomprogrammet kun er til sivile formål, og at landet bare har fredelige hensikter.

Iran skryter av atomkraftframskritt

I dag overførte iransk TV innvielsesseremonien der president Mahmoud Ahmadinejad besørget innsettelsen av Irans første egenproduserte brenselstaver i en reaktor i Teheran, som ifølge iranske myndigheter skal brukes til medisinsk forskning.

Ifølge den statlige fjernsynskanalen er atomprogrammet er utviklet ytterligere, og har blitt mer avansert.

Landet har nå 3.000 flere sentrifuger som brukes i anrikingen av uran, ifølge Ahmadinejad. Iran skal også ha utviklet en 4.-generasjons sentrifuge, som er raskere, produserer mindre avfall og tar mindre plass.

Det andre prosjektet dreier seg om urananrikingsanlegg i Natanz, der ingeniørene angivelig har lyktes med en såkalt 20 prosents anrikningsprosess.

Utviklingen av atomprogrammet blir hyllet som et stort teknisk framskritt i iranske medier.

Nye samtaler

Men samtidig som Iran offentliggjorde de tekniske nyvinningene, svarte iranske myndigheter på en gammel forespørsel fra EUs utenrikspolitiske sjef, Catherine Ashton.

Ashton foreslo for snart fire måneder siden å gjenoppta de fastlåste samtalene om Irans atomprogram med FN sikkerhetsråds fem faste medlemmer pluss Tyskland.

De siste samtalene mellom Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland, USA, Tyskland og Iran fant sted i Istanbul for et år siden, uten noe resultat.

– Iran er klar til å fortsette samtalene, sier Irans sjefforhandler Saeed Jalili i svaret til Ashton.

Han understreket at Iran ønsker de seks stormaktenes «vilje til å vende tilbake til forhandlingene» velkommen.

– Målet er å ta konkrete skritt mot videre samarbeid, sier Jalili.
EU bekreftet onsdag ettermiddag å ha mottatt et svarbrev fra Iran.